Lezing Het hofje – bouwsteen van de Hollandse stad – 6 maart a.s. 20.00 uur Gebouw Concordia

Het hofje: al zes eeuwen actueel

Iedereen kent het hofje, maar vraag iemand uit de buurt waar ze precies liggen, dan blijft men het antwoord veelal schuldig. Waarom zijn deze groene oases te midden van stedelijke drukte zo’n goed bewaard geheim? Daarover gaat het nieuwe boek Het Hofje, Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400-2000 van de (Delftse) architect Willemijn Wilms Floet.

Hofjes worden in Nederland al zeker zeshonderd jaar gebouwd,  ze zijn geliefd en duurzaam en bijna elke oude stad kent een paar fraaie voorbeelden. Waardoor houdt deze bijzondere bouwvorm het al zolang uit? Wat is het geheim?

Willemijn Wilms Floet, docent Architectuur aan de TU Delft, werd al jong gegrepen door deze verborgen schatten in de stad. In haar nieuwe boek ‘Het Hofje. Bouwsteen van de Hollandse Stad, 1400-2000’ heeft ze dit fenomeen in architectonische zin helemaal ontrafeld. ,,En dan blijken hofjes veel meer dan de oases van rust in drukke binnensteden,’’ zegt ze.

In het boek zijn de ‘Hofjes van Liefdadigheid’ in kaart gebracht in zeven Hollandse steden: Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Gouda, Haarlem, en Leiden.  Niet alleen alle nog bestaande hofjes, maar ook de hofjes die ooit werden gesticht en alweer zijn afgebroken. Het alleroudste, nog bestaande hofje komt ook uitgebreid aan bod: het Hofje de Bakenesserkamer uit 1395 in Haarlem.

Wilms Floet stelt dat ze het geheim van het hofje voor een deel wist te doorgronden door ze heel nauwkeurig uit te tekenen: ze tekende de plattegronden, driedimensies, ze situeerde ze op de kaart van oude binnensteden, ze bracht de gevels en de toegang in kaart. Dat maakte duidelijk dat er ruwweg twee soorten hofjes zijn: onzichtbare, verborgen hofjes, en hofjes die juist enorm opvallen door hun monumentale uitstraling.

Dr. Ir. Willemijn Wilms Floet is als assistant professor verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, bij de leerstoel Methode en Analyse van de vakgroep Architectuur. Haar expertise is analyseren van bouwwerken ten behoeve van nieuw architectonisch ontwerp. Ze was (co-)auteur van onder andere ‘Honderd jaar Nederlandse architectuur’ 1999, het ‘Zakboek voor de woonomgeving’ 2001, ‘ Het ontwerp van het kleine woonhuis’ 2005 en ‘Ruimte voor democratie’ 2011. In 2016 verscheen ‘Het hofje, Bouwsteen van de Hollandse stad’.