Voorjaarsexcursie 2018

Betreft: Excursie naar Lier, zaterdag 26 mei                                                    

Op zaterdag 26 mei organiseren we een excursie naar het Belgische Lier.

Aan de rivier de Nete ligt Lier, de poort tot de Kempen. De patroonheilige van de stad, de heilige Gummarus die de stad ook gesticht zou hebben, beschermt de pelgrim tegen elke vorm van breuken. Of het nu om botbreuken, gebroken takken of echtbreuken gaat, Gummarus beschermt daar al eeuwenlang tegen. In 1496 werd in Lier het huwelijk voltrokken tussen Filips de Schone en Johanna van Castilië. En dit was een ongezien evenement voor die tijd. Een Spaanse koningin die vanuit Spanje naar de lage Nederlanden kwam om te trouwen. De huwelijksplechtigheid gebeurde in de Sint-Gummaruskerk.

 Programma

We vertrekken om 08:30 uur per touringcar vanaf de Bloemendaalse zijde van het Station Gouda naar Lier. Hier worden we bij de Zimmertoren ontvangen met koffie en een Liers Vlaaike. Aansluitend bezoeken we het Zimmermuseum en de Zimmertoren.

Louis Zimmer (1888-1970) was een autodidact met engelengeduld, die opklom tot de absolute top in de uurwerkmakerij. Voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1935 bouwde hij zijn meesterwerk, de Wonderklok, die qua precisie zijn tijd ver vooruit was. In de toren vinden we de Jubelklok die Zimmerman in 1930 aan de stad Lier schonk en de Astronomische Studio die de werking van het universum met onder andere de aswentelingen van de planeten illustreert.

Vervolgens maken we een stadswandeling waarbij we het Begijnhof en de Gevangenpoort bezoeken en die veel laat zien van het prachtige middeleeuwse centrum van de stad.

Na de lunch varen we in een omgebouwde palingschuit mee met de Koninklijke Moedige Bootvissers en luisteren naar hun anekdotische verhalen over de stad.

Het laatste wat we in Lier bezoeken is de Sint Gummaruskerk. Deskunidge gidsen laten ons hier het imposante zilveren reliekschrijn van Sint-Gummarus en de Lierse kopie van de lijkwade van Turijn zien. Ook bezichtigen we de unieke Koninklijke glasramen (1516-1519) geschonken door Maximiliaan van Oostenrijk ter gelegenheid van de aanstelling van Karel V als hertog van Brabant. Ze werden vervaardigd door hofglazenier Nicolaas Rombauts. “De kroning van Onze-Lieve-Vrouw” behoort tot de absolute top van laatgotische glasraamkunst in het hertogdom Brabant.

Na een afsluitend drankje reizen we terug naar Gouda waar we rond 18:30 uur weer verwachten aan te komen.

De kosten voor deze dag zijn € 69,- per persoon. Deze dag gaat door met een minimum van 30 personen. De prijs is inclusief vervoer, gidsen, koffie/ thee, lunch, entreegelden, administratiekosten en fooi. U kunt zich aanmelden bij reisbureau Historizon. Als de reis doorgaat ontvangt u de definitieve bevestiging en de factuur.

Hartelijke groet van de organisatie excursies,

Wilma Dubbink en Jan Verkerk

Gegevens Historizon:

Per e-mail:          info@historizon.nl   Per telefoon: 088-6360200

Per post:              Historizon, Postbus 3, 3900 AA Veenendaal

Print Friendly, PDF & Email