Nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’

Nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’ start op 9 maart

Zoals aangekondigd start binnenkort weer een nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’. De leergang is in eerste instantie bedoeld voor mensen die in een historisch pand wonen en onderzoek (willen) doen naar de bouwkundige en maatschappelijke geschiedenis ervan, of die in alle opzichten de duurzaamheid willen bevorderen. Er is echter ook plaats voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in monumenten, maar daarin tot hun spijt niet zelf wonen. Het betreft een initiatief van het Streekarchief Midden-Holland in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude, de archeologische vereniging Golda en de Omgevingsdienst Midden-Holland. De organisatoren hopen dat de cursus direct of indirect bijdraagt aan de kennis van de goudse historie en zijn monumenten.  De eerste aflevering van de cursus, voorjaar 2018, was een groot succes.

De data en de locaties van de nieuwe cursus staan inmiddels vast. Bewust is deze keer gekozen voor de zaterdagmorgen, zodat mensen mee kunnen doen die normaal door de week werken. De bijeenkomsten beginnen om 09.30 uur en duren tot 12.30 uur. De deelnemersbijdrage is –net als vorig jaar- € 195,=. In verband met andere verplichtingen van sommige docenten moest de volgorde van de te behandelen thema’s iets gewijzigd worden. De opzet ziet er globaal als volgt uit:

Datum Thema en activiteit L. Docent
09-03-2019 Ruimtelijke ontwikkeling van de stad en het huis

Bezoek stadsmaquette in Museum Gouda

S Henkjan Sprokholt
16-03-2019 Wooncultuur

Rondwandeling en bezoek diverse panden

P6 Bianca van den Berg en Mark Broch (o.v.b.)
23-03-2019 Archeologie
Rondwandeling en bezoek diverse panden
S Marcel van Dasselaar
30-03-2019 Bouwsporen: wat vertelt het gebouw

Rondwandeling en bezoek diverse panden

S Marilou Remmelts
06-04-2019 Een historisch huis anno nu: over tekenen van achterstallig onderhoud, restauratie, vergunningen en duurzaamheid

Rondwandeling en bezoek diverse panden

P6 Martin Netten
13-04-2019 Bouwsporen in de archieven

Actief archiefonderzoek

S Coretta Bakker

Locaties: S: Steenlandzaal in de Chocoladefabriek; P6: De Punt 6 (gebouw Rode Kruis).
U kunt zich aanmelden via info@samh.nl.

Mochten er in het programma nog wijzigingen (aanvullingen) komen dan zullen wij dat melden in de volgende Nieuwsbrief. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 25

 

Print Friendly, PDF & Email