Lezing De bombardementen op Gouda

Lezing maandag 26 november 2018 door Erik Kooistra

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Gouda meerdere malen opgeschrikt door bombardementen. Vooral in 1941 en 1944 kreeg Gouda er behoorlijk van langs, mede omdat er een Duitse verdedigingslinie langs Gouda liep.

Waarom Gouda tijdens de oorlog zoveel gebombardeerd werd, is eigenlijk nooit goed uitgezocht. Het leidde jarenlang tot geruchten en foute aannames. Na een onderzoek van vier jaar in binnenlandse en buitenlandse archieven kunnen eindelijk veel vragen beantwoord worden. Nieuw boven water gekomen documenten zorgen voor duidelijkheid. In de lezing zal Erik Kooistra de verschillende aspecten van de bombardementsoorlog verklaren voorzover ze voor de Goudse situatie van belang zijn. Tijdens het onderzoek is een unieke korte film van het bombardement op het station ontdekt. Dit filmpje zal ook worden getoond.

Erik Kooistra is geboren en getogen Gouwenaar. Hij werkt bij de gemeente Zuidplas met geografische informatiesystemen. Voor die gemeente is hij betrokken geweest bij de ontdekking en restauratie van nieuwe vondsten uit de Duitse verdedigingslinie. Hobbymatig is hij al jaren actief met de Goudse geschiedschrijving en doet regelmatig onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen. Hij publiceerde enkele artikelen in de Tidinge. Sinds 2013 begeleidt hij de cursus Goudologie.

De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang 20:00 uur. Toegang gratis

Print Friendly, PDF & Email