Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing en andere actualiteiten en een mededeling van de Stadhuisdienst.

De Nieuwsbrief van februari is verschenen

De tweede Nieuwsbrief van 2019 is verschenen.
Deze Nieuwsbrief nr. 101 staat weer boordevol met interessantste artikelen, verenigingsnieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen.
Klik op het logo en de PDF zal zich ontvouwen. Klik vervolgens in  de inhoudsopgave op een artikel en u krijgt het betreffende artikel gepresenteerd. De redactie wenst u veel leesplezier.

Koorts en honger; geneeskunde in vroeger tijd

Lezing op maandag 4 maart 2019 door Hans van den Broek

Van welke ziektes hadden onze voorouders last en waaraan gingen ze dood? En hoe probeerden ze greep te krijgen op al deze aandoeningen? Op deze vragen gaat Hans van den Broek in tijdens de lezing op maandag 4 maart a.s.. De volledige titel luidt: ‘Koorts en honger, de geneeskunde in vroeger tijd op het platteland‘.

Lees verder

Waterconferentie 2019

Waterconferentie op 17 oktober 2019!
Hans Suijs, voorzitter van het Goudse Watergilde, maakt bekend dat de datum voor de Waterconferentie 2019 is bepaald: donderdagmiddag 17 oktober a.s. in de Sint Janskerk te Gouda.

Lees verder

Die Goude 4-wekelijks in het weekblad deGouda.nl

Elke aflevering gaat uit van een herkenbare plek in de stad (huis, beeld, brug, straat, affiche). Daaraan wordt een stukje Goudse geschiedenis verbonden dat voor veel mensen interessant is. De naam van de rubriek is “oud GOUDA”
Aflevering 31 is gepubliceerd onder de titel “Hoek Lange Tiendeweg – Naaierstraat”

De redactie van deze rubriek wordt gevormd door: Thea van Wordragen, Petra Luijxk, Clemens Imholz, Paul van Horssen en fotograaf-webmaster Nico J. Boerboom.
Er zal elke 4e zaterdag/zondag van de maand een nieuwe aflevering verschijnen.
Volg deze serie in Weekblad deGouda.nl of sla e.e.a. “HIER” nog eens na.

Bijzondere vondst

Belangrijke vondst: een plattegrond van Gouda van 1615.

Henkjan Sprokholt heeft de afgelopen week een zeer belangrijke vondst gedaan. Het betreft een tot nog toe onbekende kaart van Gouda te dateren rond 1615. De maker is vermoedelijk landmeter Hendrik Vos. De kaart is figuratief, getekend in inkt, zeer gedetailleerd en heeft een unieke oriëntatie. Het is een uiterst belangrijke aanvulling op onze topografische kennis. Henkjan gaat er een uitgebreid artikel over schrijven dat in de eerstvolgende Tidinge zal verschijnen.

De november editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van november 2018 is er !!
Het is weer een mooie, boeiende en rijk geïllustreerde uitgave geworden. Leden van Die Goude krijgen een exemplaar thuisgestuurd.
Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

Nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’

Nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’ start op 9 maart

Zoals aangekondigd start binnenkort weer een nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’. De leergang is in eerste instantie bedoeld voor mensen die in een historisch pand wonen en onderzoek (willen) doen naar de bouwkundige en maatschappelijke geschiedenis ervan, of die in alle opzichten de duurzaamheid willen bevorderen. Er is echter ook plaats voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in monumenten, maar daarin tot hun spijt niet zelf wonen. Het betreft een initiatief van het Streekarchief Midden-Holland in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude, de archeologische vereniging Golda en de Omgevingsdienst Midden-Holland. De organisatoren hopen dat de cursus direct of indirect bijdraagt aan de kennis van de goudse historie en zijn monumenten.  De eerste aflevering van de cursus, voorjaar 2018, was een groot succes.

Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

 Geen meldingen

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 94