Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing en andere actualiteiten en een mededeling van de Stadhuisdienst.

Oproep

Gouda doet mee met de GeschiedenisOnlinePrijs 2019

Het Gouds Watergilde, een werkgroep van de Historische Vereniging Die Goude, dingt mee naar de prijs met de website het Gouds Virtueel Sluizenmuseum! Deze website is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met het unieke ensemble van sluizen en overige waterwerken in Gouda, de ‘natste stad van Nederland’.

De prijs is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en DE REE archiefsystemen. Deze partners moedigen het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening aan en belonen goede ideeën voor websites en andere digitale toepassingen op het gebied van geschiedenis. De GeschiedenisOnlinePrijs bekroont de beste historische online presentatie.

Wij hebben uw stem nodig. Stemmen voor de Geschiedenis Online Prijs kan t/m 31 januari. Dus ga nu direct naar Geschiedenisonlineprijs.nl en breng uw stem uit en zegt het voort! Denk er wel aan om, na het uitbrengen van uw stem, deze per toegezonden email te bevestigen.

De honderdste Nieuwsbrief van Die Goude is verschenen

De eerste Nieuwsbrief van 2019 tevens de HONDERDSTE  is verschenen in de nieuwe digitale lay-out.
Deze Nieuwsbrief nr. 100 staat weer boordevol met verenigingsnieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen.
Klik op het logo en de PDF zal zich ontvouwen. Klik vervolgens in  de inhoudsopgave op een artikel en u krijgt het betreffende artikel gepresenteerd. De redactie wenst u veel leesplezier.

De 500 Rijksten van de Republiek

Lezing Historische Vereniging Die Goude op maandagavond 28 januari 2019
om 20.00 uur in gebouw Concordia, Westhaven 27, Gouda. 

Op deze avond gaat Kees Zandvliet, aan de hand van zijn recente publicatie De 500 Rijksten van de Republiek waarin hij een groepsportret tekent van de rijksten tussen 1600 en 1800, nader in op de wijze waarop de rijken van toen macht en rijkdom combineerden. Gezamenlijk vormden zij de elite van toen: al dan niet van adel, al dan niet gereformeerd, al dan niet in de Republiek wonend of in Europese havensteden en overzee. De rijksten regisseerden tevens de Nederlandse cultuur en wetenschap. Velen van hen werden rijk door de handel. Gereformeerde kooplieden-regenten koesterden een imago van vrijheidszin en burgerlijkheid – en dat imago wordt ook vandaag graag benadrukt – maar vormden tegelijkertijd een vrij gesloten oligarchie. Zij bezetten machtsposities in hun eigen stad en bewogen zich van daaruit – via strategische huwelijken en in het spel om politieke macht – op gewestelijk, landelijk en internationaal niveau. Lees verder

Bijzondere vondst

Belangrijke vondst: een plattegrond van Gouda van 1615.

Henkjan Sprokholt heeft de afgelopen week een zeer belangrijke vondst gedaan. Het betreft een tot nog toe onbekende kaart van Gouda te dateren rond 1615. De maker is vermoedelijk landmeter Hendrik Vos. De kaart is figuratief, getekend in inkt, zeer gedetailleerd en heeft een unieke oriëntatie. Het is een uiterst belangrijke aanvulling op onze topografische kennis. Henkjan gaat er een uitgebreid artikel over schrijven dat in de eerstvolgende Tidinge zal verschijnen.

De november editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van november 2018 is er !!
Het is weer een mooie, boeiende en rijk geïllustreerde uitgave geworden. Leden van Die Goude krijgen een exemplaar thuisgestuurd.
Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

Nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’

Nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’ start op 9 maart

Zoals aangekondigd start binnenkort weer een nieuwe cursus ‘Wonen in een historisch pand’. De leergang is in eerste instantie bedoeld voor mensen die in een historisch pand wonen en onderzoek (willen) doen naar de bouwkundige en maatschappelijke geschiedenis ervan, of die in alle opzichten de duurzaamheid willen bevorderen. Er is echter ook plaats voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in monumenten, maar daarin tot hun spijt niet zelf wonen. Het betreft een initiatief van het Streekarchief Midden-Holland in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude, de archeologische vereniging Golda en de Omgevingsdienst Midden-Holland. De organisatoren hopen dat de cursus direct of indirect bijdraagt aan de kennis van de goudse historie en zijn monumenten.  De eerste aflevering van de cursus, voorjaar 2018, was een groot succes.

Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

12 januari

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 94