Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge en de actuele Nieuwsbrief

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, verslagen en mededelingen over de eerstvolgende lezing en zie hier Die Goude in de Pers.

Verslag van de Algemene ledenvergadering

Ledenvergadering stelt Beleidsplan 2016-2019 vast

Op woensdag 13 april jl. hield de vereniging een algemene ledenvergadering. Naast de gebruikelijke jaarstukken stond deze keer ook het beleidsplan 2016-2019 op de agenda. Alle voorstellen van het bestuur werden aanvaard. Voorzitter Gerard van Ham begon met het in het zonnetje zetten van twee mensen die de vereniging steeds terzijde staan bij lezingen en vergaderingen: het echtpaar Jan en Bep Hogenelst, voorzitter en beheerder van sociëteit Concordia.

jaarvergadering2W

Lees verder

Geschiedenisprijs uitgereikt

Die Goude heeft afgelopen woensdag 13 april voorafgaande aan lezing en jaarvergadering voor de eerste keer prijzen uitgereikt aan Goudse examenleerlingen. Verschillende middelbare scholen hadden geschiedeniswerkstukken van hun leerlingen ingezonden.
(klik op de titel van het werkstuk om het in te zien)

De jury bestaande uit Anja Roelofs, Maarten van der Linde en voorzitter Paul van Horssen, zei blij verrast te zijn door de kwaliteit van onderzoek en de variatie in onderwerpen.

Selina Jagroep van het Coornhert Gymnasium kreeg de eerste prijs in de categorie VWO met het onderzoek ‘Waarmee kan ik u van dienst zijn? De middenstand in Gouda’. Zij dook daarvoor in het archief en interviewde vele Goudse middenstanders. Haar werkstuk is opgenomen in de serie ‘Het Leven In Gouda’ (nr. 10) en is te koop bij de lokale boekenwinkels (5,95 euro).

Selina Jagroep

Selina Jagroep

Lees verder

De nieuwe najaarsexcursie van Die Goude

Op zaterdag 8 oktober 2016 organiseren we een excursie naar Steenwijk en Vollenhove. Er is in dit jaar veel aandacht voor Erasmus, in Steenwijk besteden we aandacht aan kunstenaar Hildo Krop, die ook ons beeld van Erasmus vervaardigde.

Lees verder

Lezing 23 mei door Maarten Groenendijk

Begraven, opgegraven en herbegraven

Archeologisch onderzoek in het koor van de Sint Janskerk

In 2014 vond in het koor van de Sint Janskerk een archeologisch onderzoek plaats, voorafgaand aan het funderingsherstel van dit deel van de kerk. Een bijzondere opgraving, omdat dit het enige stuk van de Sint Janskerk was waar nog graven aanwezig konden zijn. En niet zomaar graven, nee, juist de graven van de allerrijkste, meest prominente Gouwenaars werden verwacht.

DSC00418-spoor 2 kelder IIW

Lees verder

De nieuwe Nieuwsbrief van maart 2016

briefpapier die goudeDe nieuwe Nieuwsbrief van maart is verschenen.
Deze Nieuwsbrief nr. 81 staat weer boordevol met actueel (historisch) nieuws en achtergronden. Voorts ook een uitnodiging voor de jaarlijkse ledenvergadering op 13 april aanstaande.
Snel HIER lezen.

De februari Tidinge gepubliceerd

CoverDe nieuwe Tidinge van februari 2016 is verschenen.

Klik op de cover voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

De Actualiteit van Coornhert

Op zaterdag 29 oktober – sterfdag van Coornhert – is er in de Sint-Janskerk in Gouda een symposium en een kleine expositie over het werk en leven van deze stadgenoot.

Lees HIER meer informatie over dit symposium