Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing en andere actualiteiten en mededeling van de Stadhuisdienst.

Persbericht Waterconferentie

Gouda wordt op donderdag 23 november op stelten gezet door het Gouds Watergilde.

Het cultureel erfgoed in de binnenstad wordt bedreigd. De zakkende bodem en klimaatverandering is een verkeerde cocktail voor historische centra. Kennelijk slaat het programma aan want bijna 300 deelnemers uit het hele land en België hebben zich opgegeven voor de Waterconferentie in Gouda. Wat opvalt aan de inschrijvingen is dat vertegenwoordigers van verschillende hoogheemraden, mensen uit de Waterwereld, bestuursleden en ambtenaren uit andere gemeentes en belangstellende burgers komen.

Op 23 november organiseert het Watergilde de 11e Waterconferentie met een programma in drie historisch locaties, n.l. het gebouw Arti Legi, de Sint Janskerk en de Spiegeltent aan de Turfmarkt. In Arti Legi is een netwerklunch georganiseerd, in de Sint Janskerk worden korte presentaties gehouden door deskundigen en in de Spiegeltent vindt een bijzonder slotmoment plaats. Daarnaast zijn twee buitenactiviteiten georganiseerd. In de morgen worden deelnemers vanaf het Stadhuis op de Markt begeleid door het Gouds Gidsengilde voor een cultuur historische waterwandeling door het centrum. Na het programma in de Sint Jan worden de deelnemers meegenomen naar de Gouds Peil Kunstroute en eindigt bij de Spiegeltent.

Het Watergilde is een werkgroep van de Historische Vereniging Die Goude. Het programma van deze Waterconferentie te vinden in de digitale persmap via de link hieronder.
HIER treft u de digitale persmap.

De november editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van november 2017 is er !!
Het is weer een mooie, boeiende en rijk geïllustreerde uitgave geworden.

Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

De Nieuwsbrief van november 2017 is verschenen

briefpapier die goudeDe nieuwe Nieuwsbrief van november is verschenen.
Deze Nieuwsbrief nr. 92 staat weer boordevol met actueel (historisch) nieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen.
Klik op het logo en veel leesplezier gewenst.
Met een groet van de redactie van de Nieuwsbrief.

Lezing op 27 november

“Miniatuurvolwassenen? Het beeld van het kind in de westerse kunst”
Spreker: Sophie Oosterwijk
Zij doceert en publiceert over kunst van de middeleeuwen en de renaissance en 17e-eeuwse Nederlandse kunst en cultuur. Sophie Oosterwijk woont in Boskoop.
Lees HIER meer over deze bijzondere lezing.

Het leven in Gouda

Deel 23 in de serie Het leven in Gouda is verschenen onder de titel “Zorg in Gouda vanaf 1850”

‘Het leven in Gouda’ is een reeks van 26 themanummers over het leven in Gouda vanaf het midden van de 19e eeuw. Het is opgezet door Uitgeverij Optima te Vianen in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude en het Historische Platform Gouda. Namens Die Goude zitten Ronald van der Wal en Bianca van den Berg in de redactie.

De publicaties zijn voor € 5,95 per aflevering te koop in de boek- en tijdschriftenhandel

Die Goude 4-wekelijks in het weekblad deGouda.nl

De redactie van het weekblad “deGouda.nl” heeft de Historische Vereniging Die Goude benaderd voor het opzetten van een vaste rubriek over historische onderwerpen.
Elke aflevering zal uitgaan van een herkenbare plek in de stad (huis, beeld, brug, straat, affiche). Daaraan wordt een stukje Goudse geschiedenis verbonden dat voor veel mensen interessant is. De naam van de rubriek is “oud GOUDA”

Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

11 en 18 november
9 en 16 december

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 80