Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge en de actuele Nieuwsbrief

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing, aankondiging Genealogisch café en zie hier Die Goude in de Pers.

De nieuwe Nieuwsbrief van mei 2016

briefpapier die goudeDe nieuwe Nieuwsbrief van mei is verschenen.
Deze Nieuwsbrief nr. 82 staat weer boordevol met actueel (historisch) nieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen
Snel HIER lezen.

Lezing 23 mei door Maarten Groenendijk

Begraven, opgegraven en herbegraven

DSC00418-spoor 2 kelder IIWIn 2014 vond in het koor van de Sint Janskerk een archeologisch onderzoek plaats, voorafgaand aan het funderingsherstel van dit deel van de kerk. Een bijzondere opgraving, omdat dit het enige stuk van de Sint Janskerk was waar nog graven aanwezig konden zijn. En niet zomaar graven, nee, juist de graven van de allerrijkste, meest prominente Gouwenaars werden verwacht.

Lees verder

Genealogieproject van Streekarchief en Die Goude

Genealogisch café in Gouda op 4 juni a.s.

20160604_Genealogischcafe

Op zaterdagmiddag 4 juni a.s. organiseren Historische Vereniging Die Goude en Streekarchief Midden-Holland in samenwerking met de afdeling Rotterdam e.o. van de Nederlandse Genealogie Vereniging (NGV) een ‘Genealogisch café’. Het is voor het eerst in Gouda en omgeving dat een dergelijke bijeenkomst wordt georganiseerd.

Lees verder

De nieuwe najaarsexcursie van Die Goude

Op zaterd82-14aNJBag 8 oktober 2016 organiseren we een excursie naar Steenwijk en Vollenhove. Er is in dit jaar veel aandacht voor Erasmus, in Steenwijk besteden we aandacht aan kunstenaar Hildo Krop, die ook ons beeld van Erasmus vervaardigde.

Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.

Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop Die Goude niet in het stadhuis kan komen.

21 mei, 11 juni, 18 juni, 25 juni, 2 juli, 9 juli, 28 augustus en 3 september.

Daarnaast is het op 10 september Open Monumenten Dag en wordt op 24 september het stadhuis gesloten in verband met de kermis.

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 80

Geschiedenisprijs uitgereikt

Die Goude heeft afgelopen woensdag 13 april voorafgaande aan lezing en jaarvergadering voor de eerste keer prijzen uitgereikt aan Goudse examenleerlingen. Verschillende middelbare scholen hadden geschiedeniswerkstukken van hun leerlingen ingezonden.
(klik op de titel van het werkstuk om het in te zien)

De jury bestaande uit Anja Roelofs, Maarten van der Linde en voorzitter Paul van Horssen, zei blij verrast te zijn door de kwaliteit van onderzoek en de variatie in onderwerpen.

Selina Jagroep van het Coornhert Gymnasium kreeg de eerste prijs in de categorie VWO met het onderzoek ‘Waarmee kan ik u van dienst zijn? De middenstand in Gouda’. Zij dook daarvoor in het archief en interviewde vele Goudse middenstanders. Haar werkstuk is opgenomen in de serie ‘Het Leven In Gouda’ (nr. 10) en is te koop bij de lokale boekenwinkels (5,95 euro).

Selina Jagroep

Selina Jagroep

Lees verder

De februari Tidinge gepubliceerd

CoverDe nieuwe Tidinge van februari 2016 is verschenen.

Klik op de cover voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.