Lezingen

Print Friendly, PDF & Email

Per jaar worden er ongeveer zeven lezingen georganiseerd door Die Goude. Tenzij anders vermeld steeds op maandagavond om 20.00 uur in gebouw Concordia, Westhaven 27. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

Klik hier voor een overzicht en verslag/inhoud van voorgaande lezingen.


De geplande lezingen voor 2018:

Maandag 3 september (Concordia 20:00 uur)

‘In Europa’
Lezing maandag 3 september door Sigfried Janzing
(in samenwerking met Open Monumentendag Gouda)

Ook documenten reizen. Soms naar verre oorden. Het Katharina Handschrift is een voorbeeld van zo’n document. Na vertrek uit het Margaretha-klooster in Gouda in 1572 kwam het na een lange reis op 25 november 2016 weer aan in Gouda met als eindpunt het Streekarchief Midden–Holland.

De lezing van Sigfried Janzing gaat niet over de reis van dit handschrift. Het begint er wel mee, want hij ziet het als metafoor. Een metafoor voor een reis die iedereen kan maken, wanneer de rijke collectie van een archief als startpunt wordt gekozen. Begin de voorbereiding van je spirituele reis, je zakenreis of je vakantiereis eens in een archief. Het Streekarchief Midden–Holland heeft rijke bronnen die kunnen inspireren voor zo’n reis. In zijn lezing gaat Sigfried voorbeelden verbeelden en bespreken en verbindingen leggen met plaatsen IN EUROPA, het thema van Open Monumentendag 2018. Van Apxaңгeлъск in Rusland tot Alenquer in Portugal. Wat hebben we met die plekken? En met nog meer plekken in Europa? En zegt de naam Damião de Góis je iets? We zijn allen op reis, we kopen een souvenir, we maken een dagboek van onze reizen of maken foto’s van de plekken die we bezoeken. Kunnen we daarmee omgekeerd de collectie van een archief verrijken? Met die dagboeken bijvoorbeeld? Sigfried Janzing roept op drie september op om een begin te maken met een reis door Europa. Die van hem persoonlijk begint dan letterlijk. Na afloop staat zijn auto klaar om ’s nachts op weg te gaan naar Portugal, naar Alenquer, waar hij op 5 september in de ochtend hoopt aan te komen. De voorbereiding van de komende lezing vormde daarvoor de inspiratie.

Sigfried Janzing is directeur van het Streekarchief Midden–Holland. Hij studeerde geschiedenis en Zuid-Europa studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar studeerde hij in 1991 af. De Hogere Archiefschool Den Haag volgde in 1994. Eerder was hij werkzaam bij het Katholiek Documentatiecentrum Nijmegen en bij Streekarchief Het Kwartier van Oisterwijk. Sigfried Janzing woont in Rotterdam en is lid van de Historische Vereniging Die Goude.

 De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang: 20:00 uur. Toegang gratis.


Maandag 15 oktober (Concordia 20:00 uur)
“Onrust aan de Gouwe in1672; de rol van de burgerbeweging”
Deze lezing vindt plaats in het kader van De Maand van de geschiedenis 2018.  Het thema is dit jaar ‘Opstand’
Spreker: Wouter Troost


Zaterdag 27 oktober 2018 (Sint-Janskerk 14:00 uur).
‘Anna van Meerten-Schilperoort’ door Jean-Philippe van der Zwaluw;
‘De plaats van de vrouw toen en nu’ door Cisca Dresselhuys

Dit symposium is het vierde in de reeks ‘Beroemde Nederlandse van de Sint-Jan’. Het wordt georganiseerd door de Stichting Goudse Sint-Jan in samenwerking met Die Goude.


Maandag 26 november 2018 (Concordia 20:00 uur)
‘Bombardementen op Gouda”
Spreker: Erik Kooistra.

Klik hier voor een overzicht en verslag/inhoud van voorgaande lezingen.