Excursie Watersnoodmuseum en Zierikzee

Op zaterdag 16 mei organiseren we een excursie naar het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk over de stormramp van februari 1953. Het museum laat de strijd met het water zien dat zo kenmerkend is voor Zeeland. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste gat in de dijk na de ramp van 1953.

‘s Middag bezoeken we Zierikzee. In deze grootste stad op Schouwen-Duiveland is voldoende te zien en te horen. De stad kent een groot aantal bijzondere gebouwen zoals de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd. De stad heeft nog drie stadspoorten die overgebleven zijn van de oude omwalling. En we bezoeken het stadsmuseum waar de hele geschiedenis gepresenteerd wordt.

Programma

We vertrekken om 08:30 uur per touringcar vanaf de Bloemendaalse zijde van het Station Gouda naar Ouwerkerk.

Hier worden we bij het museum ontvangen met koffie en een Zeeuwse bolus. Na de koffie nemen gidsen u mee door de caissons. Ieder caisson vertelt zijn eigen verhaal.

Het eerste caisson laat de gebeurtenissen zien tijdens de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 als tijdens een zware noordwesterstorm de dijken breken. Het tweede caisson vertelt over de reddingsoperatie die daarna op gang kwam. Het derde caisson laat het herstel van de dijken zien de het Deltaplan om rampen als deze te voorkomen. In het vierde caisson wordt u meegenomen naar de dag van vandaag. Hoe staat het waterbeheer er voor in Nederland en houden we ook in de toekomst onze voeten droog?

We stappen dan weer in de bus en maken een korte rit door de streek. Langs noodwoningen die gebouwd zijn en de begraafplaats in Ouwerkerk.

We gebruiken de lunch in Zierikzee aan de haven. ’s Middags vertellen gidsen in het stadsmuseum u de geschiedenis van Zierikzee. Na afloop van dit bezoek is er nog een anderhalf uur de tijd om zelf Zierikzee te bekijken.

Na een afsluitend drankje reizen we terug naar Gouda waar we rond 18:00 uur weer verwachten aan te komen.

De kosten voor deze dag zijn € 59,- per persoon. Deze dag gaat door met een minimum van 30 personen. De prijs is inclusief vervoer, gidsen, koffie/ thee, lunch, entreegelden, administratiekosten en fooi. U kunt zich aanmelden bij Historizon. Als de reis doorgaat ontvangt u de definitieve bevestiging en de factuur.

Hartelijke groet van de organisatie excursies,
Jan Verkerk en Wilma Dubbink

Gegevens Historizon:
Per e-mail:          info@historizon.nl
Per telefoon: 088-6360200
Per post:              Historizon, Postbus 3, 3900 AA Veenendaal

Print Friendly, PDF & Email