Lezing Ad van Liempt op 27 januari aanstaande

‘Gemmeker – commandant van Kamp Westerbork’

Foto: Nico J. Boerboom

SS-Obersturmführer Albert Gemmeker was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. De commandant van Kamp Westerbork werd na de oorlog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Wegens goed gedrag kwam hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij terug in zijn geboortestad Düsseldorf. Gemmeker werd ‘çharmant’ genoemd.

Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar Gemmeker, las alle dossiers in Nederlandse en Duitse archieven en sprak met tal van betrokkenen, zelfs met twee nog levende dochters van Gemmeker. In de biografie die daaruit voortvloeit, blijft weinig over van Gemmekers reputatie als ‘gentleman-commandant’. Hij was een bureaucraat, die zijn meerderen blindelings gehoorzaamde. Op enige empathie met de slachtoffers viel hij niet te betrappen. Later deed hij alles om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen of op anderen af te schuiven. Hij zou niet geweten hebben welk lot de joden in het oosten te wachten stond. De Duitse justitie heeft nog bijna twintig jaar geprobeerd zijn onbevredigende berechting in Nederland te corrigeren, zonder resultaat. In de lezing komen alle facetten naar voren van een sluwe schrijftafelmoordenaar met daartegenover de peilloze tragiek van Gemmekers slachtoffers.

Precies drie jaar na zijn lezing over de periode 1945-1950 ‘Na de bevrijding’ is Ad van Liempt (*1949) weer als spreker te gast bij Die Goude. Na een loopbaan in de dagbladjournalistiek en tijdens zijn werk bij de televisie (NOS-Journaal, Studio Sport, NOVA, Andere Tijden) ging hij zich steeds vaker richten op historische onderwerpen, vooral over de Tweede Wereldoorlog. Diverse boeken en tv-series waren daarvan het resultaat. De bekendste zijn Kopgeld (over de betaalde Jodenjacht in Nederland tijdens de oorlog), De Oorlog, Na de Bevrijding en Aan de Maliebaan. Voor zijn televisiewerk kreeg hij een ere-Nipkowschijf, voor zijn werk als auteur en programmamaker een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

De lezing wordt gegeven in Sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang 20:00 uur. Toegang: gratis.

Print Friendly, PDF & Email