Najaarsexcursie Oudenbosch zaterdag 3 oktober

Beste leden van Die Goude,

Uiteraard is het onderstaande programma onder het voorbehoud dat dit tegen die tijd kan. Mocht het programma niet door kunnen gaan vanwege de maatregelen dan zijn er geen kosten voor u aan verbonden. We nemen geen risico’s en zullen het programma alleen uitvoeren als dit verantwoord is.

In Oudenbosch laten we u kennismaken met een kostschool, de St Pieterbasiliek uit Rome en een vrijwilligersleger. Deze drie elementen zijn met elkaar verbonden door pastoor Willem Hellemons die in de 19e eeuw de dragende kracht was achter deze enorme activiteiten. We bezoeken het instituut Saint Louis, de Basiliek van Oudenbosch en het Zouavenmuseum.

Hoe kun je een kostschool, een vrijwilligersleger en de St. Pieterbasiliek verbinden? Dit kan alleen in het stadje Oudenbosch waar pastoor Willem Hellemons in de 19e eeuw zijn werk deed.

Foto: Rijksdienst cultureel erfgoed

Pastoor Hellemons (1810-1884) was tijdens zijn studie in Rome zeer onder de indruk geraakt van de pracht van zowel de St.Pieterbasiliek als de St. Jan van Lateranen. Bij terugkomst in Oudenbosch heeft hij een groot ideaal: Een kopie van deze kerken in het kleine stadje Oudenbosch. Hoe dit gelukt is hoort u tijdens de rondleiding door deze bijzondere kerk waarvan Pierre Cuijpers de bouwmeester was. In 1880 was de bouw van deze kerk voltooid en werd in 1912 werd tot Basiliek minor verheven

In 1840 stichtte de pastoor de kostschool/instituut Saint Louis. Deze kostschool groeide uit tot een zeer gerenommeerd instituut waar kinderen uit het hele land naar toe kwamen. De bijbehorende kapel lijkt ook weer sterk op de basiliek in Oudenbosch. We horen de verhalen en brengen ook een bezoek aan de bijbehorende begraafplaats.

Ons bezoek aan Oudenbosch sluiten we af met een bijzondere en indrukwekkende toelichting op het vrijwilligersleger van de paus in het Zouavenmuseum. Toen Paus Pius IX een oproep deed voor hulp in de strijd tegen de Italianen ondersteunde Hellemons dit volledig. De vrijwilligers kwamen naar Oudenbosch en werden hier verzameld en voorbereid. Dit museum heeft internationale faam waar het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar dit Zouavenleger.

Collectie Nederlands Zouavenmuseum Foto: Peter Braakman

We vertrekken op zaterdag 3 oktober om 08:30 uur per touringcar vanaf de Bloemendaalse zijde van het Station Gouda naar Ouwerkerk.
Rond 18:00 uur verwachten we hier weer terug te zijn.  

De kosten voor deze dag zijn € 57,50 per persoon. Deze dag gaat door met een minimum van 30 personen. De prijs is inclusief vervoer, gidsen, koffie/ thee, lunch, entreegelden, administratiekosten en fooi. U kunt zich aanmelden door onderstaande gegevens door te geven aan Historizon. Als de reis doorgaat ontvangt u de definitieve bevestiging en de factuur.

Hartelijke groet van de organisatie excursies,
Jan Verkerk en Wilma Dubbink

Gegevens Historizon:
Per e-mail:          info@historizon.nl
Per telefoon: 088-6360200
Per post:              Historizon, Postbus 3, 3900 AA Veenendaal

Print Friendly, PDF & Email