Het Brugwachtershuisje aan de Korte Vest

brugwachtershuisjeHet kleinste monument van Gouda, is in ere hersteld

Wat ging daaraan vooraf? Een bewonersinitiatief van Sjouk Engels, lid Gouds Watergilde.

Tijdens de klankbordgroep herinrichting Agnietenstraat en omgeving in 2020, waar mijn man Rien Prins en ik bij aanwezig waren, vertelde een buurman dat van oorsprong een puntdakje met piron op dit brugwachtershuisje stond. Een medebewoner van ons appartementengebouw Blekerspoort werkt bij Installatiebedrijf Kruit in Moordrecht. Hij heeft aan zijn directeur gevraagd of de Firma Kruit tegen een gereduceerd tarief, als kadootje voor Gouda750, hieraan mee zou willen werken.

Ik heb HV die Goude, het Watergilde, Platform Binnenstad en haar randen en Historisch Platform gevraagd of zij dit bewonersinitiatief een goed idee zouden vinden. Ik kreeg gelukkig veel positieve reacties. De Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de gemeente Gouda heb ik van tevoren gevraagd of zij tips/eisen hadden voor het herstel.
In het Streekarchief heb ik gekeken of daar bouwtekeningen te vinden waren. Helaas was niets bewaard gebleven, alleen een schetsje (zie foto) zat in het archief.

De architect Frank Goppel (inmiddels gepensioneerd) heeft ons bewonersinitiatief geweldig ondersteund. Hij heeft er gratis voor gezorgd dat er tekeningen en werkomschrijvingen kwamen om dit gemeentelijk monumentje in ere te herstellen en om vergunningen te kunnen aanvragen. Na overleg met de wethouder Thierry van Vugt heeft de gemeente een projectleider aangesteld en kon de omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Daarna heb ik bedrijven bij elkaar gezocht, een bouwteam, om dit project gerealiseerd te krijgen. Tips kreeg ik van de projectleider Desiree Derr van de gemeente Gouda. Het was prettig samenwerken met haar.
Het is dus een bewonersinitiatief van appartementengebouw Blekerspoort in de Agnietenstraat.
Betrokkenen zijn: de Gemeente Gouda, Kruit Installatiebedrijf BV uit Moordrecht, Zinkleverancier Brouwer, Architect Frank Goppel, Brak&Eijlers adviseurs voor bouwconstructie BV, ODMH, Houtman aannemingsbedrijf, Slangen Staal, Wallaard aannemersbedrijf en de Cheese Experience Gouda. De genoemde partijen hebben toegezegd hun bijdrage tegen sterk gereduceerd tarief of zelfs gratis ter beschikking te stellen De betrokken vrijwilligers zijn bewoners van het appartementengebouw Blekerspoort: Ed Hulscher, Sjouk Engels, Rien Prins
Nadat de Omgevingsvergunning en een positief Welstand advies werd afgegeven, heeft de uitvoering in het voorjaar 2022 plaatsgevonden.

het zinken dakje met Piron is weer teruggekomen

Van het monumentale brugwachtershuisje aan de Korte Vest zijn de gevels en het interieur opgeknapt en het zinken dakje met Piron is weer teruggekomen. Daarna zijn de brugwachters aan de slag gegaan om alle spulletjes op te ruimen en er weer een nette werkplek van te maken.
Wij vinden het belangrijk dat ook dit monumentje in onze binnenstad in ere is hersteld als cadeautje voor Gouda750.
Binnenkort wordt dit gebied heringericht met een aanlegsteiger en met meer groen en krijgt deze omgeving een autoluw karakter. Het brugwachtershuisje is een onderdeel van de toegang tot de binnenstad en samen met de Cheese Experience wordt dit een verblijfsgebied waar iedereen van kan genieten en varen met Bootje Kaas. Het brugwachtershuisje wordt dit jaar opgenomen in de route van Open Monumentendag waar de verhalen over de geschiedenis en het herstel worden verteld.

toespraak bij Gouda Cheese center

Na de oplevering van de werkzaamheden heb ik samen met de Cheese Experience , GoudApot, gemeente Gouda, bewonersinitiatief Brugwachtershuisje en Monkfish, een officiële onthulling georganiseerd. Alle betrokken partijen, ondernemers en omwonenden, water- en cultuurhistorische organisaties en de pers waren daarbij uitgenodigd. Er waren zo’n 80 belangstellenden op deze zonovergoten dag.
GoudAPot heeft een bijdrage geleverd voor een deel van de kosten (geen drankjes en hapjes) voor het onthullingsfeestje voor bewoners. Omdat de Waterpartijen in Gouda waren uitgenodigd heeft de gemeente Gouda ook een bijdrage toegezegd. Deze onthullingsbijeenkomst, opgeluisterd door Gouds Shanty-koor West Zuidwest, was een aftrap voor de eerste “waterborrel” waar cultuurhistorische partijen en waterpartijen elkaar kunnen ontmoeten. Zodoende leren mensen elkaar kennen en wellicht kunnen in de toekomst meer projecten van de grond komen door mooie samenwerkingen.

Iedereen die meegeholpen heeft om dit brugwachtershuisje, het kleinste monumentje van Gouda, in ere te herstellen heeft dat gedaan als kadootje voor onze stad. Gouda heeft er weer een pareltje bij.

Print Friendly, PDF & Email