Tidinge 4 2022: ‘Gouda met andere ogen bekeken’

Cover Tidinge 2022-4Alweer de laatste Tidinge van Gouds jubileumjaar 2022.
De titel van de bijdrage van Soesja Citroen is ‘Beelden die je bijblijven: “een enkeling hielp, de anderen keken weg”’. Daarin beschrijft zij het lot van de Joden in Gouda in de Tweede Wereldoorlog en hun relaties met de Gouwenaars.
Het artikel van Tilo Propp heeft al titel ‘Gouda door fremde Augen: de stad in een Duits reisverslag uit 1942’. In juni 1942 gingen scholieren van de Deutsche Schule te Rotterdam een dagje uit naar Gouda. Een van hen, Irmela Wellner, publiceerde hierover een verslag in haar schoolkrant, de Deutsche Schulpost. Ook de Reeuwijkse Plassen bezoekt ze met haar klasgenoten.

Mohammed Mohandis is als een geboren Gouwenaar, als kleinzoon, zoon van een van de eerste Marokkaanse gastarbeiders en als voormalig gemeenteraadslid dé aangewezen persoon om de relaties tussen de Marokkanen en de Gouwenaars te verduidelijken. Onder de titel ‘De zoektocht naar een nieuw thuis’ gaat hij aan de hand van de levens een aantal Marokkaanse Gouwenaars na hoe zij zich een plaats moesten verwerven en hebben gekregen in de Goudse samenleving.
Burgemeesters zijn zelden geboren in de stad waarover zij burgemeester mogen worden. Jan Hein Boone, oud-burgemeester van onze stad, is daarop geen uitzondering. Gert Jan Jansen interviewde hem.
Hier vindt u een verkorte versie van deze nieuwe Tidinge: pdf symbool
Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid van Die Goude via dit formulier.
Er is een overzicht van alle voorgaande uitgaven.

Print Friendly, PDF & Email