Tidinge 1 2023: Sint-Jozef, paardenmarkten en een oorlogsschip

Cover Tidinge 2022-4De eerste Tidinge van Die Goude van 2023 heeft een gevarieerd aanbod.
Koen Goudriaan duikt met zijn bijdrage ‘Sint Jozef, Michiel Claesz en het timmermansgilde’ dieper in de geschiedenis van schilderij ‘Het Jozefaltaar’ dat u vast wel gezien heeft in de prachtige tentoonstelling in de Sint-Jan tijdens Gouda750. Wie was eigenlijk die schilder en wat weten we over het timmermansgilde?

Gouda bezat vele eeuwen lang een paardenmarkt. Jean-Philippe van der Zwaluw ging naar het Streekarchief en haalde alles naar boven over deze markt. Wanneer was die markt eigenlijk begonnen en waarom is er nu geen paardenmarkt meer?
Ook Gouwenaren hebben gevaren op oorlogsschepen. Arjen Buikstra ontdekte dat op het Rotterdamse oorlogsschip Mars vele stadgenoten hebben aangemonsterd. Wat was de historie van dat schip en bent u een afstammeling van die Goudse matrozen?
In het Gouwe Verhaal staat Janny de Keijzer-Prinsenberg centraal. Gert Jan Jansen wist ook haar op haar praatstoel te krijgen.

Hier vindt u een verkorte versie van deze nieuwe Tidinge: pdf symbool
Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid van Die Goude via dit formulier.
Er is een overzicht van alle voorgaande uitgaven.

Print Friendly, PDF & Email