Lezing maandag 27 november: Wijkontwikkeling De Korte Akkeren en Nieuwe Park

De geschiedenis van Gouda’s buitenwijken begint al bij de ontginningen in de Middeleeuwen. De Korte Akkeren blijft eeuwenlang een ‘open’ gebied, met alleen wat bebouwing aan de randen, langs
het water van de Kromme Gouwe, de Turfsingelgracht en de Hollandsche IJssel. Dat verandert in de 19e eeuw, als eerst een begraafplaats en later de Kaarsenfabriek en de Garenspinnerij zich er vestigen.

Datum en plaats: Maandagavond 20.00 in gebouw Concordia, Westhaven 27 te Gouda. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

Omdat die bedrijven nieuwe arbeiders werven en de binnenstad uitpuilt, wordt de Korte Akkeren de eerste echte woonwijk buiten de singels.
Aanvankelijk is die woningbouw het resultaat van particulier initiatief, maar met de komst van de Woningwet in 1901 neemt de gemeente de regie. Er worden uitbreidingsplannen gemaakt, er komen woningbouwverenigingen en dan raakt de woningbouw in een versnelling. Vóór de Tweede Wereldoorlog wordt de ‘Korte Akkeren Oud’ volgebouwd, na de oorlog zijn de ‘Korte Akkeren Nieuw’ en het Weidebloemkwartier aan de beurt. Aan het eind van de jaren vijftig zijn de woonbuurten volgebouwd, maar de ontwikkeling stopt niet. Cor Revet (foto links) schetst al deze ontwikkelingen op maandag 27 november a.s.

Een verdere introductie van deze lezing vindt u in de nieuwsbrief van deze maand: nieuwsbrief nr 134

Print Friendly, PDF & Email