Keetie Sluyterman en Margreet van Wijk-Sluyterman bestudeerden het archief van het Goudse uitgevers- en drukkersbedrijf Van Goor en namen de Goudse notarisarchieven door. Zo kwamen zij niet alleen achter de financiële handel en wandel van de familie, maar konden zij hiermee ook laten zien dat het ondernemerschap van de familie veranderde ‘Van koopman naar industrieel’.
En als een historisch onderzoek gepubliceerd is, dan blijkt het toch weer vragen op te roepen.
Paul Abels ervoer dat tot zijn vreugde met zijn artikel in het vorige nummer ‘De martelaren van Gouda’. De commentaren van onze lezers zorgden ervoor dat de kennis over dit schilderij weer vergroot is, zo laat hij weten in ‘Nieuw licht op het Goudse martelarenschilderij’.
Jean-Philippe van der Zwaluw beschrijft de eerste vakvereniging van Gouda met de naam ‘Onderling Hulpbetoon’. Het ging in de negentiende eeuw meestal om elkaar onderling bij te staan wanneer ziekte, overlijden of ouderdom het werken onmogelijk maakten. In Gouda waren de kleermakers de eersten die zich in 1859 verenigden.
Cor Revet heeft de lezing die hij vorig jaar hield over het ontstaan en ontwikkeling van de bekende Goudse wijk Korte Akkeren, samengevat. Zijn verhaal riep veel enthousiaste reacties op bij de toehoorders.
Welke Gouwenaar kent niet Goudasfalt? Dat het terrein met een letter verschil in de naam nog niet zo lang geleden bekend stond als de asfaltcentrale Koudasfalt, zal men zich ook nog wel herinneren. Maar hoe zat het ook alweer? Hoe kregen de initiatiefnemers van Goudasfalt dat terrein in handen en hoe heeft het zich ontwikkeld? Paul Abels ondervroeg de betrokkenen en hij maakte er een verslag van in de serie ‘Ooggetuigen’.