Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing en andere actualiteiten, een mededeling van de Stadhuisdienst en de aankondiging van twee nieuwe excursies.

Lezing over antieke objecten op 2 maart aanstaande

Peter Sluisman zal in deze presentatie/lezing ingaan op de geschiedenis en betekenis van oude antieke voorwerpen. Jammer genoeg sterft de kennis over antiek uit. Ook de belangstelling voor antiek bij met name de jongere generatie is minimaal. Oudere antiquairs kunnen geen opvolgers vinden. Zij hadden een breed en divers aanbod. Zij sluiten nu hun zaken of lopen op hun laatste benen.
Peter Sluisman die 15 jaar een antiekzaak in Gouda had, zowel op de Fluwelensingel als op de Hoge Gouwe zal ingaan op zijn specialiteit Volkkunst.
Lees verder

De februari editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van februari 2020 is er !!
Het is een mooie, informatieve en rijk geïllustreerde uitgave geworden. De eerste editie van 2020. Leden van Die Goude krijgen een exemplaar thuisgestuurd.
Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

De Nieuwsbrief van februari is verschenen

De tweede Nieuwsbrief van 2020 is verschenen.
Deze Nieuwsbrief nr. 108 staat weer boordevol met interessantste artikelen, verenigingsnieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen. Klik hiernaast op het logo en de PDF zal zich ontvouwen. Klik vervolgens in  de inhoudsopgave op een artikel en u krijgt het betreffende artikel gepresenteerd. De redactie wenst u veel leesplezier. Wilt u alle voorgaande 107 Nieuwsbrieven nog een keer nalezen klik dan HIER voor een overzicht.

Die Goude 4-wekelijks in het streekblad deGouda.nl

Elke aflevering gaat uit van een herkenbare plek in de stad (huis, beeld, brug, straat, affiche). Daaraan wordt een stukje Goudse geschiedenis verbonden dat voor veel mensen interessant is. De naam van de rubriek is “Oud GOUDA”
Aflevering 43 is gepubliceerd onder de titel: “De voormalige strafhaven”

De redactie van deze rubriek wordt gevormd door: Thea van Wordragen, Paul van Horssen, Sander Enderink en fotograaf Nico J. Boerboom.
Er zal elke 4e zaterdag/zondag van de maand een nieuwe aflevering verschijnen.
Volg deze serie in deGouda.nl of sla e.e.a. “HIER” nog eens na.

Excursie Watersnoodmuseum en Zierikzee

Beste leden van Die Goude,
Op zaterdag 16 mei organiseren we een excursie naar het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk over de stormramp van februari 1953. Het museum laat de strijd met het water zien dat zo kenmerkend is voor Zeeland. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste gat in de dijk na de ramp van 1953.

Foto: collectie museum

Lees verder

Najaarsexcursie Oudenbosch zaterdag 3 oktober

Beste leden van Die Goude,

In Oudenbosch laten we u kennismaken met een kostschool, de St Pieterbasiliek uit Rome en een vrijwilligersleger. Deze drie elementen zijn met elkaar verbonden door pastoor Willem Hellemons die in de 19e eeuw de dragende kracht was achter deze enorme activiteiten. We bezoeken het instituut Saint Louis, de Basiliek van Oudenbosch en het Zouavenmuseum.

Hoe kun je een kostschool, een vrijwilligersleger en de St. Pieterbasiliek verbinden? Dit kan alleen in het stadje Oudenbosch waar pastoor Willem Hellemons in de 19e eeuw zijn werk deed.

Foto: Rijksdienst cultureel erfgoed

Lees verder

Een grand tour door historisch landschap

Meedenken over thema’s die landschap bij Gouda karakteriseren?
Wanneer je het landschap langs de spoorverbinding Schoonhoven-Gouda-Alphen aan den Rijn-Nieuwveen cultuurhistorisch in beeld wilt brengen, wat is dan je favoriete geschiedenis, aardkundig object, archeologisch gebied of flora? Wat mag er in een onderzoek daarnaar niet vergeten worden? Zo vatten wij de vraag samen die Linda Driesen eind december aan (o.a.) de Historische Vereniging Die Goude heeft gesteld in het kader van het project ‘Grand tour door een historisch landschap’.
Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

22 januari en op 28 maart organiseert Die Goude de boekenmarkt

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 94