Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing en andere actualiteiten en een mededeling van de Stadhuisdienst.

De mei editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van mei 2019 is er !!
Het is weer een mooie, boeiende en rijk geïllustreerde uitgave geworden. Leden van Die Goude krijgen een exemplaar thuisgestuurd.
Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

De Nieuwsbrief van mei is verschenen

De vierde Nieuwsbrief van 2019 is verschenen.
Deze Nieuwsbrief nr. 103 staat weer boordevol met interessantste artikelen, verenigingsnieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen. Klik hiernaast op het logo en de PDF zal zich ontvouwen. Klik vervolgens in  de inhoudsopgave op een artikel en u krijgt het betreffende artikel gepresenteerd. De redactie wenst u veel leesplezier.

Inpoldering van de Zuidplas: lezing maandag 27 mei door Gerdien Tober

Al in 1697 is de discussie begonnen om de Zuidplas droog te maken. Uiteindelijk is de Zuidplaspolder in 1840 drooggevallen. Wie hielden zich bezig met de drooglegging? Welke problemen kwam men tegen bij het droogmaken van de polder? Hierover gaat de lezing die Gerdien Tober op maandagavond 27 mei a.s. gaat geven. Eeuwenlange veenwinning ten westen van Gouda leidde tot het ontstaan van de Zuidplas. Gouda heeft van de turf geprofiteerd, maar zag de uitbreiding van deze waterwolf in zijn richting met zorg aan.

Lees verder

Die Goude 4-wekelijks in het streekblad deGouda.nl

Elke aflevering gaat uit van een herkenbare plek in de stad (huis, beeld, brug, straat, affiche). Daaraan wordt een stukje Goudse geschiedenis verbonden dat voor veel mensen interessant is. De naam van de rubriek is “oud GOUDA”
Aflevering 34 is gepubliceerd onder de titel “De Donkere Sluis – Het schuren van de grachten”

Foto: Studio Baars – SAMH

De redactie van deze rubriek wordt gevormd door: Thea van Wordragen, Paul van Horssen en fotograaf en webmaster Nico J. Boerboom.
Er zal elke 4e zaterdag/zondag van de maand een nieuwe aflevering verschijnen.
Volg deze serie in Weekblad deGouda.nl of sla e.e.a. “HIER” nog eens na.

Najaarsexcursie naar Genemuiden

U kunt zich aanmelden voor de Najaarsexcursie!
Op zaterdag 7 september a.s. gaat Die Goude naar het stadje Genemuiden in de Kop van Overijssel. Naast de stadswandeling bezoeken we het tapijtmuseum en het stoomgemaal Mastenbroek. Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder

Waterconferentie 2019

Waterconferentie op 17 oktober 2019!
Hans Suijs, voorzitter van het Goudse Watergilde, maakt bekend dat de datum voor de Waterconferentie 2019 is bepaald: donderdagmiddag 17 oktober a.s. in de Sint Janskerk te Gouda.

Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

15 juni, 20 juli, 17 augustus, 14 en 28 september

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 94