Welkom op de website van Historische Vereniging Die Goude

Uitgelicht

Hier vindt u informatie over de doelstelling van de Historische Vereniging Die Goude, zoals de statuten en het actuele beleidsplan. De vereniging organiseert diverse activiteiten, zoals lezingen en excursies. Middels onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge en de actuele Nieuwsbrief leveren wij onze leden regelmatig interessante artikelen over de geschiedenis van Gouda.


Op deze pagina:

De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing, berichtgeving van onze Stadhuisdienst en andere actualiteiten.

Oud voorzitter en erelid Anton Houdijk overleden

Anton Houdijk uitsnede van foto van hele bestuur ter gelegenheid van 60 jaar Die GoudeOp 28 juli 2022 is Anton Houdijk, oud voorzitter en erelid van Die Goude, overleden.

De in 1932 geboren Anton Houdijk groeide op in Gouda en werd opgeleid in de techniek van de weg- en waterbouwkunde aan de Hogere Technische School in Rotterdam. Daarna ging hij werken voor het toenmalige bouwbedrijf Nederhorst, inmiddels opgegaan in de BAM. Hij maakte de overstap naar de politiek en heeft ook het wethouderschap in de gemeente Gouda aangenomen. Dat was hij tot zijn benoeming in september 1980 als burgemeester van de gemeente Zoeterwoude.

Tidinge 2022-2 over ‘Gouda en het water’

Cover Tidinge 2022-2De tweede reguliere Tidinge van 2022 heeft het levenslicht gezien. Ditmaal artikelen over ‘Gezicht op de stad van den IJselkant’, ‘Hoe Kort Haarlem bijna onder water kwam te staan’, ‘De geschiedenis van het Goudse Watergilde’ en in de Gouwe Verhalen een portret van ‘Ineke Verkaaik-Hogervorst’.
Klik op de cover voor de weergave van een korte inhoud.
Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid van Die Goude via dit formulier.
Er is een overzicht van alle voorgaande uitgaven.

Activiteiten Gouda750 en Coornhert500

Historische Vereniging Die Goude organiseert verschillende feestelijke activiteiten voor Gouda 750. Voor de actuele informatie van de diverse programma’s:

Ook is er een Gouda750 Zomerkrant uitgebracht door Grand Canyon Events:

Tevens zijn er in het kader van Gouda750 ook talloze activiteiten:

De Nieuwsbrief van mei is verschenen

Logo nieuwsbriefNieuwsbrief 124 is uitgebracht.
Veel aandacht voor evenementen in het kader van het feestjaar Gouda750.
Naast verenigingsnieuws ook een interview met Femke Haijtema, de nieuwe directeur van Museum Gouda.
In de vaste rubrieken komen aan de orde:

  • Het Tolhuis (tekeningen van Peter van der Kroef)
  • Jos van Kersbergen (portretten van Carla Rodenberg)
  • Lage Gouwe 166 (monument en eigenaar)

Wilt u alle voorgaande 123 Nieuwsbrieven nog een keer nalezen? Dat kan natuurlijk ook.

Lezing 5 september 2022

portret Bianca van den BergOp 5 september a.s. zullen Bianca van der Berg en Jeroen Westerman in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing houden over Tweehonderd jaar monumentenzorg in Nederland en Gouda. De lezing begint om 20.00 u.

Die Goude organiseert in samenwerking met Open Monumentendag een lezing in het kader van Open Monumentendag (10 en 11 september 2022). De titel van de lezing is: Tweehonderd jaar monumentenzorg in Nederland en Gouda. Dit is een invulling van het thema Duurzaamheid van de landelijke Open Monumentendag

Nadere informatie over deze lezing volgt.

Kijk hier voor een overzicht van de toekomstige lezingen.

Gouda eert de dwarsdenker des vaderlands

Die Goude staat dit jaar uitvoerig stil bij de 500ste geboortedag van Dirck Volckertsz Coornhert. Dat doen wij samen met Gouda750. De ideeën van deze vrijdenker hebben grote invloed gehad op de koers van Gouda, die gekenmerkt werd door vrijheid van geweten en tolerantie. Een werkgroep heeft tal van activiteiten voorbereid om het belang van Coornhert, toen en nu, onder de aandacht te brengen. Wilt u meer weten over Coornhert en de activiteiten?

Extra Tidinge ivm Gouda750

Cover Tidinge 2022-1a Extra Gouda750Tidinge special: beleef het wonder van Gouda!
Een speciaal thema nummer in verband met de tentoonstelling ‘beleef het Wonder van Gouda’ in het kader van het 750 jarig bestaan van Gouda. Leden van Die Goude hebben inmiddels een exemplaar thuis ontvangen.
Klik op de cover voor de weergave van een korte inhoud.
Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid van Die Goude via dit formulier.
Ook is deze uitgave te koop in de museumwinkel van de Sint-Janskerk of Museum Gouda.
Er is een overzicht van alle voorgaande uitgaven.

Stadhuisdienst

Stadhuis te GoudaOp de zaterdagen van april t/m oktober is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van november t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Op de volgende zaterdagen is dit het geval:

30 juli
3 september
10 september: Open Monumentendag
22 oktober: Zotte Zaterdag

Besluitenlijst ALV 2022 en ANBI-status

Op woensdag 13 april 2022 heeft Historische Vereniging Die Goude haar Algemene Ledenvergadering gehouden.

Hier treft u de belangrijkste conceptbesluiten. In de Algemene Ledenvergadering in april 2023 moet het verslag van de vergadering van 13 april 2022, inclusief deze besluiten, worden goedgekeurd.

Vervolgens vindt u hier het ingevulde standaardformulier voor de publicatieplicht om te voldoen aan de ANBI-status van de vereniging. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. De status voor Die Goude is de status van een culturele ANBI, omdat onze vereniging zich geheel richt op de geschiedenis van Gouda en omgeving. Dat betekent dat onze donateurs belastingvoordelen kunnen krijgen.
Het standaardformulier laat niet toe dat we het hele activiteitenverslag 2021 kunnen laten zien. Daarom is dat nog apart leesbaar gemaakt.

Tenslotte nog het overzicht van het activiteitenverslag over 2021. Dit verslag geeft een overzicht van de activiteiten van Die Goude in 2021.