2009 Een kern van water

Print Friendly, PDF & Email
Op donderdag 22 oktober was de zesde Waterconferentie. De conferentie is opgezet in samenwerking en met steun van de gemeente Gouda, het programma “Leven met Water” en de stichting Gouda Havenstad.
Dagvoorzitter was Adri van den Brink, voorzitter van die Goude.Tijdens de conferentie werd het water steeds vanuit een ander perspectief in een groter geheel geplaatst. Dat gebeurde aan de hand van een aantal presentaties, te beginnen met een drieluik over de studie “Hollandse Waterstad”. Deze studie is begin dit jaar afgerond. Lees de brief van de gemeente Gouda over de afsluiting van het project.

arnout_menkveld Arnout Menkveld (wethouder wijkaanpak, onderwijs, monumentenzorg en wonen) gaf aan dat bezoekers aan Gouda vaak gedachteloos langs het water lopen, omdat het water geen functie heeft. En dat terwijl het water zoveel te bieden heeft. Positieve uitzondering was de onderdoorgang bij de Dubbele Buurt, die eind vorig jaar te bezichtigen was. Menkveld: “Zo’n 16.000 mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid; er is geen gezin in Gouda dat de onderdoorgang niet kent.” Zulke activiteiten zorgen voor levendigheid in de stad. Helaas heeft de gemeente geen geld voor de opengraving van het Nonnenwater; daarom bekijkt Menkveld nu wat er met particuliere fondsen mogelijk is.
Presentatie Arnout Menkveld
bert_satijn1 Bert Satijn, directeur projectprogramma leven met water (CUR), ging in op het consortium Hollandse Waterstad. Hij gaf aan dat de opwarming van de aarde gevolgen heeft voor ons klimaat. We weten niet zeker wat die gevolgen zijn, maar ondanks die onzekerheid moeten we investeren. Onder andere in ruimte. “Niet alleen in meters, maar ook in centimeters in ons hoofd”, zo geeft Satijn aan. We moeten inzien dat een lange termijnvisie nodig is, maar dat we ook kleine stapjes moeten nemen. Anders komen we nergens.
Presentatie Bert Satijn
hoogheemraad Pieter Hellinga, hoogheemraad van Rijnland, gaf aan dat verschillende partijen betrokken zijn bij water. Het gaat om de samenwerking tussen die partijen. Daarbij is het belangrijk dat die partijen verder kijken dan hun eigen belang.
Presentatie Pieter Hellinga
100_1077 Bert Pauli, wethouder Financiën en cultuurhistorie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, vertelde over hoe zijn gemeente omgaat met gebiedsontwikkeling. Gebiedsontwikkeling wordt gezien als een investering, die zichzelf terugverdient. Water wordt niet alleen bekeken als waardevol cultuurhistorisch deel van de stad, maar ook vanuit de betekenis voor het toerisme en de stadseconomie (met een netto kasstroom naar de gemeentekas).
Presentatie Bert Pauli
100_1090 Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, gaf de volgende definitie van gebiedsontwikkeling: “de kunst van het verbinden van functies, disciplines, partijen, belangen en geldstromen, met het oog op de (her)ontwikkeling van een gebied”. Hij gaf aan dat gebiedsontwikkeling onverminderd actueel is en dat we soms moeten zoeken naar creatieve oplossingen. Bedreigingen bij gebiedsontwikkeling zijn overtrokken ambities, onbeholpen communicatie, blijven polderen en overkokende overheadkosten.
Presentatie Friso de Zeeuw
vvv Hans Broekmeulen, directeur VVV Groene Hart Gouda, verkende de toeristische mogelijkheden van Gouda. Hij constateerde dat Gouda meer dan voldoende te bieden heeft:
-Interessante stad met een hart (Cultuur)
-Horeca, gezelligheid en knusheid (sfeer en ambiance)
-Bezienswaardigheden
-Funshopmogelijkheden
-Activiteiten (wandelen en fietsen)
-Extra: evenementen (imago)
Presentatie Hans Broekmeulen
tom Tom Bade, directeur van bureau Triple E, toonde de resultaten van een korte studie samen met het Watergilde. Aangegeven werd hoe projecten zoals het “ontdempen van grachten” en andere onderdelen van een Hollandse Waterstad als verantwoorde investeringen gezien moeten worden. Investeringen, omdat ze zichzelf terugverdienen.
De dag werd afgesloten met een discussie tussen Arnout Menkveld, Pieter Hellinga en Tom Bade, geleid door Adri van den Brink. De discussie ging onder andere over de terugverdientijd van investeringen in water. Uit het rapport blijkt dat de maatschappelijke terugverdientijd 14 jaar is. Met andere woorden: de gezamenlijke kosten die door verschillende partijen worden gemaakt, kunnen binnen 14 jaar zijn terugverdiend dankzij de baten die voortkomen uit de gemaakte kosten. Arnout Menkveld gaf aan dat er iedere dag terugverdiend kan worden; je kunt iedere dag aan je publiek laten zien wat je bereikt hebt.

SONY DSC

SONY DSC

Stadsdichter Jan Graafland zorgde tijdens de Waterconferentie drie keer voor een bijzondere kijk op water.
Lees het eerste gedicht: Waterwerk 1
Lees het tweede gedicht: Waterwerk 2, donker bewaarde wateren
Zijn derde gedicht, het ‘afdichtsel’, werd onder tromgeroffel aan de deur van het Stadhuis bevestigd. Een citaat:
“Dit stadhuis is overgenomen
door bondgenoten die water op handen dragen
Die de ziel van de stad los willen zien gaan
en daarom water laten stromen.”

SONY DSC

SONY DSC

Lees ook de informatie op www.goudawaterstad.eu