Lezing: kunst en cultuur in Gouda in de periode tussen 1475 en 1575

Lezingen: “Kunst en cultuur in Gouda in de periode tussen 1475 en 1575” en “Bram Tackenberg vertelt over zijn werk”

De lezing staat in het teken van cultuur. In het eerste deel gaat Bianca van den Berg in op de cultuur in de late middeleeuwen, cultuur met een kleine c en met een hoofdletter C. Ze vertelt over het intellectuele klimaat en de rijke cultuurbeoefening gedurende de periode tussen 1475 en 1575. Ze gaat daarbij in op hoe de gewone burgers leefden en cultuur beoefenden. Maar ondanks dat de Goudse Gouden Eeuw op dat moment voorbij was, waren er ook nog veel belangrijke professionele kunstenaars in onze stad actief. Ook daaraan zal in deze lezing aandacht worden besteed.

In het tweede deel van de lezing gaat de hedendaagse kunstenaar Bram Tackenberg in op zijn werk. Hij is bekend van zijn fotoportretten van gewone mensen in hun eigen woonkamer. Als deelserie van zijn langlopende project ‘de Woonkamers’, realiseert hij momenteel in het kader van Gouda750 het fotoproject ‘Wij de stad’. Hiervoor portretteert hij een zo divers mogelijke schakering van Goudse huishoudens uit alle wijken in hun eigen habitat. Tackenberg portretteert iedereen altijd op statige wijze, waardoor alle geportretteerden op een voetstuk staan en gelijke waardigheid kennen. De serie toont huishoudens in al hun kracht en kwetsbaarheid. De afzonderlijke werken zijn krachtig en indrukwekkend, maar het is de samenhang die het meerstemmige verhaal echt tot haar recht laat komen en waardoor een nieuw beeld van onze samenleving ontstaat. Dat maakt het project voor nu relevant, maar ontwikkelt zich tevens tot een zorgvuldig tijdsdocument, dat met de tijd enkel aan waarde wint.

Bianca van den Berg is beleidsadviseur erfgoed en leefomgeving bij het ministerie van OCW. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde op het proefschrift De Sint-Janskerk in Gouda. Een oude stadskerk volgens een nieuw ruimtelijk plan. Ze zit in het kernteam van Gouda Tijdmachine en is docent bij de cursus Goudologie. Daarnaast verricht ze onderzoek naar en publiceert over diverse Goudse onderwerpen zoals de Goudse architecten tussen 1800 en 1960.

Bram Tackenberg is werkzaam als beeldend kunstenaar met als voornaamste medium portret- en documentaire fotografie en heeft autonome kunst gestudeerd aan de Hogeschool voor de kunsten Arnhem (ArtEZ) en aan het Dutch Art Instute (DAI). De focus in zijn werk ligt op het leven van alledag; hij is geïnteresseerd in hoe mensen zich verhouden tot hun leefomgeving en de spanningen daarbinnen. Het ontleden als wel het samenvoegen van de mens en haar omgeving is in zijn projecten een terugkerend thema. Zijn werk is aangekocht door verschillende Nederlandse musea en wordt regelmatig gepubliceerd in kranten en (kunst)tijdschriften en belicht op zowel televisie als radio. In zowel 2020 als 2021 is zijn werk genomineerd voor de Rabo Photographic Portrait Prize/Dutch National Portrait Gallery.

Bram TackenbergBram TackenbergBram Tackenberg

Recente berichten

  1. Extra Tidinge ivm Gouda750 Reacties uitgeschakeld voor Extra Tidinge ivm Gouda750
  2. Activiteiten Gouda750 en Coornhert500 Reacties uitgeschakeld voor Activiteiten Gouda750 en Coornhert500
  3. De Nieuwsbrief van mei is verschenen Reacties uitgeschakeld voor De Nieuwsbrief van mei is verschenen
  4. Lezingenprogramma 2022 Reacties uitgeschakeld voor Lezingenprogramma 2022
  5. Besluitenlijst ALV 2022 en ANBI-status Reacties uitgeschakeld voor Besluitenlijst ALV 2022 en ANBI-status
  6. Gouda eert de dwarsdenker des vaderlands Reacties uitgeschakeld voor Gouda eert de dwarsdenker des vaderlands
  7. Geschiedenisprijs voor leerlingen onderbouw Reacties uitgeschakeld voor Geschiedenisprijs voor leerlingen onderbouw
  8. Geschiedenis van Gouda Reacties uitgeschakeld voor Geschiedenis van Gouda
  9. Die Goude Geschiedenis­prijs 2021 – 2022 Reacties uitgeschakeld voor Die Goude Geschiedenis­prijs 2021 – 2022
  10. Stadhuisdienst Reacties uitgeschakeld voor Stadhuisdienst