de Stolwijkersluis

Print Friendly, PDF & Email
stolwijkersluis2W

2009: Sluis in verval


De Stolwijkerschutsluis werd in 1800 aangelegd omdat een deel van de Krimpenerwaard verveend zou worden. De Stolwijkerschutsluis is een prachtig voorbeeld van ‘gespaard landschap’ en een rijksmonument. Daarom maakte de Historische vereniging Die Goude zich al jaren sterk voor het behoud en zo mogelijk werkend herstel van de Stolwijkersluis. Niet alleen vanwege de cultuurhistorische waarde, maar ook omdat herstel van de sluis past in de plannen van Gouda om zich te profileren als havenstad.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de landinrichtingscommissie, de provincie Zuid-Holland en gemeente Gouda hebben in juni 2006 een intentieverklaring voor de aanpak van Stolwijkersluijs getekend. Er is een masterplan opgesteld onder supervisie van Wageningen Universiteit met een voorstel voor het verkrijgen van subsidie.

Toen de subsidieaanvraag door het Rijk werd afgewezen, heeft onze vereniging de hulp van minister Plasterk (OCW) en het hoogheemraadschap van Schieland ingeroepen om desondanks toch in te zetten op restauratie van de sluis. De gemeenteraad van Gouda heeft in april 2007 zich achter het plan geschaard en via een motie het college en de provincie opgeroepen de restauratie van de Stolwijkersluis in het beleidsprogramma op te nemen met de provincie als trekker.

stolwijkersluis30W

2012: Prachtig gerestaureerd en weer toegang tot het achterland

Alle inspanningen hebben effect gehad, want op 31 maart 2010 heeft het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard positief ingestemd met de plannen. De sluis is inmiddels volledig gerestaureerd en in zijn functie hersteld.

Van het verloop en de afronding van de restauratie van deze heel bijzondere sluis kunt u kennisnemen via het dossier dat fotograaf Nico J. Boerboom heeft gemaakt.

Klik hier voor inzage in dat bijzondere dossier