2008 Lustrum waterconferentie

Print Friendly, PDF & Email
Logo water2 LUSTRUM WATERCONFERENTIE GOUDA

donderdag 23 oktober 2008
in de Sint Janskerk te Gouda
“Geef toekomstig water zijn verleden terug:
van plannen naar praktijk in historische steden”

Dit is de titel van vijfde waterconferentie die het Gouds Watergilde samen met de gemeente Gouda en de Stichting Gouda Havenstad organiseerde. Het was een bijzondere waterconferentie die voor het eerst een open karakter had. Iedereen die vanuit een directe betrokkenheid te maken heeft met water in historische steden was van harte welkom: het resulteerde in ruim 225 deelnemers!
Het programma bevatte ervaringen uit Amsterdam en Alkmaar over het terugbrengen van gedempt water. In Gouda zelf is al drie jaar een studie aan de gang naar toekomstige waterplannen in de oude binnenstad. Ook conclusies daaruit kwamen aan de orde.
Adri van den Brink, voorzitter van die Goude en hoogleraar in Wageningen, was dagvoorzitter. Hij maakte een verslag van de conferentie.

Programma:  Na het welkomstwoord door Adri van den Brink en de opening door burgemeester Wim Cornelis was het woord aan Fransje Hooimeijer. Ze bestudeert de relatie tussen waterbouw en stedenbouw vanuit een cultuurhistorisch perspectief. Ze sprak over de karakteristieken van een Hollandse Waterstad.Daarna hield Marjo van Loon (projectleider van het Havenkwartier van de gemeente Gouda) een presentatie over de mogelijkheden van water in een binnenstad.Na de koffiepauze had Guido Frankfurther (oud-wethouder van Amsterdam) het over de strijd tussen ratio en emotie bij het opengraven van een gedempte gracht.Vervolgens was het woord aan sociaal onderzoeker Roelof Groenendijk.Na de pauze vertelde Henk de Visser van de Geschiedkundige Vereniging Alkmaar hoe daar een gemiste kans werd benut.

Ook gaf Arwin van Buuren (Erasmus Universiteit Rotterdam) tips over hoe je je waterlobby organiseert.

Het programma werd afgesloten met een wandeling door de onderdoorgang Dubbele Buurt. Bekijk de foto’s.

Als het water weer gaat stromen krijgt Gouda zijn ziel terug.