Fotoverslag van de Waterconferentie 2017 in Gouda

Print Friendly, PDF & Email

‘Gouda, stad op stelten’ was de titel van de Waterconferentie die vrijdagmiddag 24 november plaats vond in de Sint-Jan. Het Gouds Watergilde had er alles aan gedaan om de problematiek van bodemdaling en klimaatverandering voor onze stad inzichtelijk te maken.

 

 

 

 

 

 

 

Gerard van Ham, voorzitter van de Historische Vereniging Die Goude heette iedereen welkom. De opening van de conferentie werd verricht door wethouder Hilde Niezen.

Drie Gouwenaars brachten op de conferentie als inleider de problematiek in beeld: de zakkende bodem, het effect van de klimaatverandering en het waterpeil. 

Dat werd gedaan door Cor Revet (lid Gouds watergilde),

Jeroen van Leuken (meteoroloog bij het RIVM)

en Marco Kastelein (DB-lid van het Hoogheemraadschap Rijnland)

Na de pauze werd het accent gelegd op de oplossingen. Piet van ’t Wout (directeur van een funderingsbedrijf) en Hans Suijs (voorzitter van het Watergilde) namen dat voor hun rekening. Volgens Van ’t Wout zijn die mogelijkheden groter dan je zo zou denken.

Hans Suijs riep op om de samenwerking die de betrokken partijen willen, vorm te geven in een Europese pilot. Inleidingen en discussie (o.a. meer aandacht voor de buitenwijken, gevaar van vergunningvrij bouwen voor regenwateropvang ) worden door het Watergilde aan alle deelnemers toegezonden.

De conferentie werd passend afgesloten met een wandeling van de Sint-Jan naar de Spiegeltent langs waterknelpunten en kunst. Gelukkig was er geen clusterbui, maar brak de zon door.

Foto’s Nico J. Boerboom