Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over onder andere
onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies
onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing en andere actualiteiten en een mededeling van de Stadhuisdienst.

De Nieuwsbrief van oktober 2018 gepubliceerd

De zesde Nieuwsbrief van 2018 is verschenen in een nieuwe digitale lay-out.
Deze Nieuwsbrief nr. 98 staat weer boordevol met verenigingsnieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen.
Klik op het logo en de PDF zal zich ontvouwen. Klik vervolgens op een artikel in de inhoudsopgave en u krijgt het betreffende artikel gepresenteerd. De redactie wenst u veel leesplezier.

Die Goude 4-wekelijks in het weekblad deGouda.nl

De redactie van het weekblad “deGouda.nl” heeft de Historische Vereniging Die Goude benaderd voor het opzetten van een vaste rubriek over historische onderwerpen.
Elke aflevering zal uitgaan van een herkenbare plek in de stad (huis, beeld, brug, straat, affiche). Daaraan wordt een stukje Goudse geschiedenis verbonden dat voor veel mensen interessant is. De naam van de rubriek is “oud GOUDA”
Inmiddels is aflevering 26 gepubliceerd onder de titel  “De manuscriptkaart uit 1498”.

Lees verder

De augustus editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van augustus 2018 is er !!
Het is weer een mooie, boeiende en rijk geïllustreerde uitgave geworden. Leden van Die Goude krijgen een exemplaar thuisgestuurd.
Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

Najaarsexcursie ‘In Opstand!’, vrijdag 2 november

Hierbij nodigen wij u uit voor een bijzondere excursie op vrijdag 2 november 2018. Historizon organiseert die dag in Utrecht het programma ‘In Opstand!’; het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018. Leden van Die Goude kunnen op een bijzondere wijze deelnemen aan het programma. De opstand tegen Spanje, de Tachtigjarige Oorlog en de stad Utrecht staan centraal. We vertrekken om 09:00 uur per touringcar vanaf het NS-station Gouda (Bloemendaal-zijde) naar Utrecht. Hier worden we bij de Domkerk ontvangen met koffie en koek. Vervolgens treden daar Camerata Trajectina en Hans Goedkoop op met hun programma ‘Vive le Geus’. Na de lunch volgt een rondleiding door de stad Utrecht.

Lees verder

Cursus ‘Wonen in een historisch pand’

Voor iedereen die is geïnteresseerd in (bouw) geschiedenis van historische panden, was er dit voorjaar de cursus ‘Wonen in een historisch pand’. De cursus is ontwikkeld door de Historische Vereniging die Goude, de Archeologische Vereniging Golda en Streekarchief Midden-Holland en werd gegeven door diverse deskundigen, zoals historici, bouwkundigen, architecten, archeologen en archivarissen.  Op 6 vrijdagochtenden werd door deze experts alle kanten van onderzoek naar een historische woning gepresenteerd.

De kans bestaat dat er nog een tweede cursus wordt gepland. Als u belangstelling heeft, adviseren wij om contact op te nemen. Lees verder

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

6, 13 en 20 oktober
10 en 17 november
8 december

Meer informatie over deze werkgroep kunt u lezen in Nieuwsbrief nummer 94