Lezingen

Print Friendly, PDF & Email

Per jaar worden er ongeveer zeven lezingen georganiseerd door de lezingencommissie van Die Goude. Deze commissie wordt gevormd door Marian Heeringa, Anja Roelofs, Bas Weenink en Paul van der Pol.
Tenzij anders vermeld, vinden lezingen steeds op maandagavond om 20.00 uur plaats in gebouw Concordia, Westhaven 27 in Gouda. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

Klik hier voor een overzicht en verslagen van voorgaande lezingen

Geplande lezing op 11 oktober 2021:

Bierbrouwerijen in Gouda, lezing door Remco van Gastel

Vroegere stadsbestuurders zeiden het al: ‘Gouda is gefundeerd op bier’. Het was geen woord gelogen. Want halverwege de vijftiende eeuw, nog geen twee eeuwen nadat het stadsrechten kreeg, groeide Gouda uit tot de grootste bierproducent van Europa. Bijna een eeuw lang was het de bierindustrie die het ritme van de stad bepaalde. Het gaf werk aan duizenden stadsgenoten, die jaarlijks tientallen miljoenen liters bier produceerden. Dat bier was geliefd onder alle lagen van de bevolking en werd gedronken tot ver buiten de eigen stadsgrenzen. Dit bier gaf ook de ontwikkeling van de stad een flinke impuls. Des te wonderbaarlijker dat er vandaag de dag nog zo weinig van die middeleeuwse brouwers te zien is in de stad. Remco van Gastel dook in deze geschiedenis en publiceerde hierover, samen met Die Goude, het boek ‘Stad van bier’. Dat de eerste druk van dit boek al binnen 3 weken uitverkocht was, geeft aan dat hij niet de enige was die zich verwonderde over dit bijzonder hoofdstuk uit de Goudse geschiedenis. Op maandag 11 oktober geeft Remco zijn eerste publieke lezing over het boek. Hij gaat daarbij in op de rol die het bier speelde in de middeleeuwen, het ontstaan van de Europese bierhandel en hoe de Gouwenaars hierbij betrokken raakten. Vervolgens laat hij zien welke ontwikkelingen, zowel binnen als buiten de stad, ertoe leidden dat de Gouwenaars een koppositie konden innemen in deze Europese bierhandel en welk effect dit had op de stad en zijn inwoners. Ten slotte zal hij uiteen zetten hoe het uiteindelijk misging voor de brouwers en waarom we hier vandaag de dag nog zo weinig van terugzien in de stad.

Remco van Gastel (1978) is geboren in Middelburg, groeide op in Tilburg, verhuisde na zijn studie Economie naar Utrecht en woont sinds 2009 in Gouda. Hier meldde hij zich aan voor de cursus Goudologie. Het verhaal over het Goudse bier fascineerde hem dermate veel, dat hij hier meer over wilde lezen. Toen bleek dat hier nog geen boek over geschreven was, besloot hij zelf op zoek te gaan naar het verhaal van deze bijzondere geschiedenis. Remco woont in de binnenstad van Gouda, met zijn vrouw en hun 3 zoontjes. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met het tegengaan van kansspelverslaving en schrijft hij regelmatig artikelen voor de Goudse Post.

Deze lezing zal plaatsvinden op maandagavond 11 oktober om 20.00 uur in gebouw Concordia, Westhaven 27 in Gouda.
Voor deze bijeenkomst zullen de dan geldende RIVM richtlijnen van toepassing zijn.

De lezingencommissie heeft ook een aantal video lezingen gemaakt.
Maak hieronder uw keuze uit het aanbod:

Jean-Philippe van der Zwaluw, auteur van de biografie over De Lange van Wijngaerden, gaf op 14 juni j.l. een on-line lezing over deze Goudse patriottenvoorman. Die Goude organiseerde deze lezing in samenwerking met Historizon.
Tanja Wassenberg geeft een videolezing over de interessante maar bijna vergeten in Gouda geboren Jacob Blauw. Een prachtige schets van deze Nederlandse advocaat, politicus en diplomaat.
Peter Sluisman spreekt over “Resten uit een rokerig verleden”. Een bevlogen presentatie over een verscheidenheid aan rookattributen. Een film van Clemens Imholz. Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Bianca van den Berg en Marije Strating nemen ons, in deze door Clemens Imholz gefilmde lezing, mee in de scheppingen van twee Goudse architecten. Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Peter Sluisman spreekt over “Vlees in Gouda”. Een film van Clemens Imholz. Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Lezing door Jean-Philippe van der Zwaluw over de Goudse dominee Krom. Een film van Clemens Imholz. Klik op de foto en de film wordt u gepresenteerd.
Presentatie van stadsfoto’s van Toe & Nu. Hoe een stad kan veranderen. Een film van Nico J. Boerboom.
Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Zomaar een marktdag in Gouda in 1972. Een film van Piet Daems. Videobewerking Nico J. Boerboom.
Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.