Lezingen


Per jaar worden er ongeveer zeven lezingen georganiseerd door de lezingencommissie van Die Goude. Deze commissie wordt gevormd door Paul van der Pol (voorzitter), Bas Weenink, Christiaan van der Spek en Silke Muylaert.

Tenzij anders vermeld, vinden lezingen steeds op maandagavond om 20.00 uur plaats in gebouw Concordia, Westhaven 27 in Gouda. De lezingen zijn gratis toegankelijk.


Lezingenprogramma Die Goude 2022

23 januari:
Spreker Marloes Wellenberg

‘Op reis met de trekschuit: de intercity van de Gouden Eeuw’

6 maart:
Spreker Reina de Raat

‘Jan Bleuland’

12 april:
Spreker Henkjan Sprokholt

‘Gouda tijdmachine’

22 mei:
Spreker Roos van Oosten

‘De stad, het vuil en de beerput’


Klik hier voor een overzicht en verslagen van voorgaande lezingen


De lezingencommissie heeft ook een aantal video lezingen gemaakt.
Maak hieronder uw keuze uit het aanbod:

Jean-Philippe van der Zwaluw, auteur van de biografie over De Lange van Wijngaerden, gaf op 14 juni 2021 een online lezing over deze Goudse patriottenvoorman. Die Goude organiseerde deze lezing in samenwerking met Historizon.
Tanja Wassenberg geeft een videolezing over de interessante maar bijna vergeten in Gouda geboren Jacob Blauw. Een prachtige schets van deze Nederlandse advocaat, politicus en diplomaat.
Peter Sluisman spreekt over “Resten uit een rokerig verleden”. Een bevlogen presentatie over een verscheidenheid aan rookattributen. Een film van Clemens Imholz. Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Bianca van den Berg en Marije Strating nemen ons, in deze door Clemens Imholz gefilmde lezing, mee in de scheppingen van twee Goudse architecten. Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Peter Sluisman spreekt over “Vlees in Gouda”. Een film van Clemens Imholz. Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Lezing door Jean-Philippe van der Zwaluw over de Goudse dominee Krom. Een film van Clemens Imholz. Klik op de foto en de film wordt u gepresenteerd.
Presentatie van stadsfoto’s van Toe & Nu. Hoe een stad kan veranderen. Een film van Nico J. Boerboom.
Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.
Zomaar een marktdag in Gouda in 1972. Een film van Piet Daems. Videobewerking Nico J. Boerboom.
Klik op de foto en de film wordt U gepresenteerd.

Vorige pagina

Recente berichten

Tidinge 4 2022: ‘Gouda met andere ogen bekeken’

Cover Tidinge 2022-4Alweer de laatste Tidinge van Gouds jubileumjaar 2022.
De titel van de bijdrage van Soesja Citroen is ‘Beelden die je bijblijven: “een enkeling hielp, de anderen keken weg”’. Daarin beschrijft zij het lot van de Joden in Gouda in de Tweede Wereldoorlog en hun relaties met de Gouwenaars.
Het artikel van Tilo Propp heeft al titel ‘Gouda door fremde Augen: de stad in een Duits reisverslag uit 1942’. In juni 1942 gingen scholieren van de Deutsche Schule te Rotterdam een dagje uit naar Gouda. Een van hen, Irmela Wellner, publiceerde hierover een verslag in haar schoolkrant, de Deutsche Schulpost. Ook de Reeuwijkse Plassen bezoekt ze met haar klasgenoten.

  1. Lezing: Op reis met de trekschuit: de intercity van de Gouden Eeuw Reacties uitgeschakeld voor Lezing: Op reis met de trekschuit: de intercity van de Gouden Eeuw
  2. De Nieuwsbrief van november is verschenen Reacties uitgeschakeld voor De Nieuwsbrief van november is verschenen
  3. Extra Tidinge ivm Gouda750 Reacties uitgeschakeld voor Extra Tidinge ivm Gouda750
  4. Stadhuisdienst Reacties uitgeschakeld voor Stadhuisdienst
  5. Financiën Reacties uitgeschakeld voor Financiën