Wat vooraf ging

Print Friendly, PDF & Email
In 1979 en 1981, zagen de eerste Goudse straatnamenboeken het licht, samengesteld door A. Scheygrond.
Anno 2012 zijn er zoveel straten bijgekomen, dat een nieuwe uitgave wenselijk lijkt. In eerste instantie overwoog de Historische Vereniging Die Goude een aanvulling op de boeken van Scheygrond uit te geven, doch uiteindelijk viel de keuze op het uitbrengen van een nieuw straatnamenboek dat ook anders is van opzet.

Er werd vervolgens een werkgroep samengesteld en deze ging in 2011 aan de slag.

De werkgroep Straatnamenboek. Zittend van links naar rechts: Nico Habermehl, Gerard Struijk, Han Breedveld en Nico J. Boerboom. Staand van links naar rechts: Hans Suijs, Maarten Peters, Cor Revet en Sjaak de Keijzer.

Gouda bestaat uit negen wijken, elk met een eigen karakter. Die eigenheid komt onder meer tot uiting in de naamgeving van de straten. De wijken zijn onderverdeeld in buurten. Van elke wijk of buurt is in een van de vier delen van dit straatnamenboek een beschrijving opgenomen. De beschrijvingen schetsen verleden en heden van de wijken in een lopend verhaal. Niet alleen tekst, maar ook tekeningen, foto’s en kaarten maken de ontwikkeling van de wijken zichtbaar.

Het eerste deel werd gepresenteerd tijdens het 80-jarig jubileum van Die Goude op 12 oktober 2012 en beschrijft de Binnenstad en Stolwijkersluis.
Deel twee verscheen op 17 april 2013 en werd overhandigd aan burgemeester Schoenmaker. Dit deel beschrijft Nieuwe Park, de Korte Akkeren, de Kadenbuurt en Kort Haarlem.
Deel drie verscheen in oktober 2013 en werd overhandigd aan Mohammed Mohandis, Gouwenaar en Tweede Kamerlid. Dit deel beschrijft Ouwe Gouwe, Vreewijk, Oosterwei en Achterwillens.
Deel vier verscheen in april 2014 en werd overhandigd aan de vroegere wethouders van onze stad Harms en Lenderink. Dit deel beschrijft Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle.

Achterin deel 1 is een index opgenomen van alle straten, bruggen en waterlopen in Gouda. Per straat, brug en waterloop staat aangegeven in welk deel van het straatnamenboek en in welke wijk deze voorkomt. Omdat deel 1 is uitverkocht is deze index nu als PDF-file op de website opgenomen.