Welkom op de website van

Historische Vereniging Die Goude

met informatie over de doelstelling van de vereniging, de statuten, het actuele beleidsplan en onze activiteiten, zoals de lezingen en de excursies onze publicaties, zoals historisch tijdschrift de Tidinge, de actuele Nieuwsbrief en de rubriek Oud Gouda.

Op deze pagina:
De Tidinge, de Nieuwsbrief, mededeling over de eerstvolgende lezing, berichtgeving van onze Stadhuisdienst, andere actualiteiten.

Voorzittershamer Die Goude overgedragen

Tijdens een online bestuursvergadering op woensdagavond 14 april heeft Gerard van Ham de voorzittershamer van Die Goude overgedragen aan Ronald Verkuijl.
Na deze vergadering troffen de heren elkaar buiten en werd de hamer daadwerkelijk overhandigd. (getuige de foto van de hand van Gert Jan Jansen)
Er komt op deze website nog een uitgebreid verslag van deze vergadering.
Even kort samengevat:
– Er waren voor bestuursfuncties geen tegenkandidaten ingediend, zodat Ronald Verkuijl de nieuwe voorzitter is en Gerard Aerts de nieuwe penningmeester;
– Alle voorstellen van het bestuur aan de Algemene Ledenvergadering kunnen ook op steun van alle leden rekenen.
In de vergadering zijn ook dankwoorden uitgesproken in de richting van de aftredende bestuursleden Jan de Haan, Gerard van Ham en Hans Hoogenraad.

Historisch verzamelalbum


Maandag 12 april j.l.  hebben burgemeester Pieter Verhoeve en kinderwethouder Jens Hak de eerste exemplaren in ontvangst genomen van “Gouda, een stad om trots op te zijn”, inclusief alle 324 in te plakken historische plaatjes. Dit verzamelalbum is door de Historische Vereniging Die Goude samengesteld op verzoek van de twee PLUS supermarkten in Gouda: PLUS Koornneef aan de Thorbeckelaan en PLUS Van Ee aan de Constantijn Huygensstraat.
Jean-Philippe van der Zwaluw schreef de teksten in het album. Nico J. Boerboom maakte vele foto’s en verzorgde de beeldredactie. De beide directeuren, Remco van Ee en Waling Koornneef, verzorgden samen met Die Goude-voorzitter Gerard van Ham deze introductie.

De Nieuwsbrief van maart/april is verschenen

De derde editie van de Nieuwsbrief in 2021 is verschenen. In deze Nieuwsbrief nr. 116 is de aankondiging opgenomen van onze ledenvergadering 2021 en staat verder weer boordevol met interessantste artikelen, verenigingsnieuws, achtergronden, verslagen en aankondigingen. Klik hiernaast op het logo en de PDF zal zich ontvouwen. Klik vervolgens in  de inhoudsopgave op een artikel en u krijgt het betreffende artikel gepresenteerd. De redactie wenst u veel leesplezier. Wilt u alle voorgaande 115 Nieuwsbrieven nog een keer nalezen klik dan HIER voor een overzicht.

Die Goude 4-wekelijks in het streekblad deGouda.nl

Elke aflevering gaat uit van een herkenbare plek in de stad (huis, beeld, brug, straat, affiche). Daaraan wordt een stukje Goudse geschiedenis verbonden dat voor veel mensen interessant is. De naam van de rubriek is “Oud GOUDA”
 
Aflevering 53 is nu gepubliceerd onder de titel:  “De Winterdijk in Gouda”

Foto: Nico J. Boerboom

De redactie van deze rubriek wordt gevormd door: Thea van Wordragen, Paul van Horssen, Sander Enderink en fotograaf Nico J. Boerboom.

Er zal elke 4e woensdag van de maand een nieuwe aflevering verschijnen.
Volg deze serie in deGouda.nl of sla e.e.a. “HIER” nog eens na.

De februari editie van de Tidinge is verschenen

De nieuwe Tidinge van februari 2021 is er !!
Het is weer een mooie, informatieve en rijk geïllustreerde uitgave geworden. De eerste van 2021. Leden van Die Goude krijgen een exemplaar thuisgestuurd.
Klik op de cover hiernaast voor de weergave van een korte inhoud.

Indien u de gehele inhoud van deze zeer informatieve en rijk geïllustreerde Tidinge wilt lezen, meldt u dan aan als lid via dit formulier.

Nieuws van de Lezingencommissie.

Nu gepubliceerd: Een boeiende lezing van Tanja Wassenberg over de interessante maar bijna vergeten in Gouda geboren Jacob Blauw. Een prachtige schets van deze Nederlandse advocaat, politicus en diplomaat.
Wij kunnen u, als vervanging van de lezingen, inmiddels 7 filmpjes aanbieden over historische Goudse thema’s.
Klik HIER voor het overzicht.

Project Gouda Tijdmachine: overeenkomst getekend

Zo’n 20 vrijwilligers gaan – als nieuwe werkgroep van Die Goude – aan de slag.
Het StreekArchief Midden Holland (SAMH) zorgt voor faciliteiten en professionele begeleiding.
Meer informatie over deze nieuwe werkgroep klik HIER

Stadhuisdienst

stadhuis 2000Op de zaterdagen van april t/m september is het stadhuis geopend van 11.00 tot 16.00 uur, van oktober t/m maart van 11.00 tot 15.00 uur. Onze vrijwilligers ontvangen dan toeristen en andere belangstellenden en verstrekken zij informatie.
Tevens is er de “Die Goude leestafel” waar geïnteresseerden onze boeken en andere uitgaven kunnen kopen.

Helaas zijn er ook zaterdagen waarop wij geen toegang hebben tot het stadhuis. Hierna treft u een lijstje aan van zaterdagen waarop het stadhuis voor Die Goude NIET toegankelijk is:

In verband met de ernstige situatie rond de verspreiding van het Corona-virus is de lockdown nog steeds van kracht.
Het Stadhuis is daardoor nog steeds gesloten voor bezoek.

Voor meer informatie over deze werkgroep kunt u klikken op de bovenstaande foto van het Stadhuis.