Excursies

Print Friendly, PDF & Email
Ieder jaar organiseert Die Goude voor haar leden enkele excursies naar interessante reisdoelen met een cultureel-historisch karakter. Daarbij wordt gezorgd voor deskundige toelichting en begeleiding.
De excursies worden georganiseerd door Wilma Dubbink en Jan Verkerk.

Najaarsexcursie naar Genemuiden, zaterdag 7 september 2019

U kunt zich aanmelden voor de Najaarsexcursie!

Op zaterdag 7 september a.s. gaat Die Goude naar het stadje Genemuiden in de Kop van Overijssel. Naast de stadswandeling bezoeken we het tapijtmuseum en het stoomgemaal Mastenbroek. Het programma ziet er als volgt uit:

08.30 uur vertrek vanuit Gouda;
10:30 uur Aankomst Genemuiden; ontvangst bij Tapijtmuseum met koffie/thee en gebak;
11:00 uur Rondleidingen in groepen; incl. demonstratie biezen vlechten/tapijt maken;
12:30 uur Lunch bij museum;
13:30 uur Stadswandeling met gidsen door Genemuiden;
14:30 uur Vertrek naar Stoomgemaal Mastenbroek;
14:45 uur Bezoek en rondleiding Stoomgemaal Mastenbroek;
16:00 uur Afsluitend drankje;
16:15 uur Terugrit naar Gouda;
18:00 uur Aankomst Gouda.

Tapijtmuseum
Het maken van vloerbedekking in Genemuiden begon al vroeg in de 16e eeuw met het weven van biezenmatten als huisvlijt. Vanaf 1920 werden kokos- en sisalmatten gemaakt, eerst handmatig maar vanaf 1926 ook in fabrieken op weefmachines. Later volgde de productie van geweven wollen tapijt. Het is vanzelfsprekend dat Genemuiden een museum bezit, waarin de geschiedenis van het maken van biezenmatten en kokosmatten tot het tuften van kunstgras is vastgelegd en wordt getoond. Het is een ‘levend’ museum over vloerbedekking, gerund door vrijwilligers!

Stadswandeling Genemuiden
Deze stad aan het Zwartewater ontving in 1275 stadsrechten van Jan van Nassau. In ruim een uur maakt u kennis met de geschiedenis van het stadje. De voettocht leert u ook hoe de huidige tapijtindustrie is opgekomen. U dwaalt door het Springerpark met het oorlogsmonument. Op deze strategische plek verrees het zogenaamde Blokhuis, dat maar kortstondig mocht bestaan.

Stoomgemaal Mastenbroek
Het Stoomgemaal Mastenbroek staat aan de Kamperzeedijk tussen Genemuiden en Kampen bij het afwateringskanaal de Veneriete. Het gemaal is in 1855-1856 gebouwd. In 1961 hielden de trage, dreunende slagen van de oude machine van het stoomgemaal op. Langzaam kwam de houten drijfstang van de door de machinefabriek ‘De Atlas’ gebouwde stoommachine tot stilstand. De druk in de stoomketel viel weg, het enorme vliegwiel maakte geen omwentelingen meer, de grote schepraderen sloegen geen water meer over uit de polder en kwamen druipend in hun stille, vaste positie. In 1999 is er naast het gemaal een bezoekerscentrum gebouwd. Het biedt door zijn ligging aan het water een fantastisch uitzicht.

Kosten en aanmelding
De kosten voor deze dag zijn € 59,- per persoon. De prijs is inclusief vervoer, gidsen, koffie/thee, lunch, entreegelden, administratiekosten en fooi. U kunt zich aanmelden door onderstaande gegevens door te geven aan Historizon: per e-mail: info@historizon.nl; per telefoon: 088-6360200; per post: Historizon, Postbus 3, 3900 AA Veenendaal. Zodra er voldoende deelnemers zijn, ontvangt u de definitieve bevestiging en de factuur.

Wilma Dubbink en Jan Verkerk


Eerdere excursies en eigen tochten:

Lees de verslagen en bekijk foto’s van excursies van voorgaande jaren.U kunt natuurlijk ook altijd op eigen gelegenheid een kleine excursie maken in en rondom historisch Gouda. Door te klikken op de rood onderstreepte tekst, kunt u de beschrijving van deze routes lezen en downloaden. Bijvoorbeeld de door het Watergilde ontwikkelde fietstocht langs bruggen en sluizen. Er is daarvoor ook een handzaam boekje ontwikkeld door het Watergilde van Die Goude: “De Goudse Sluizen route, een fietstocht langs de waterwerken van de natste stad van Nederland”. Dit boekje is verkrijgbaar op zaterdag in het stadhuis, via de boekhandel of te bestellen via het contactformulier.
Uw eigen excursie door de binnenstad van Gouda langs deze route wandelen of varen langs de grachten van Gouda.