Inleiding


Het Gouds Watergilde is een werkgroep van de Historische Vereniging Die Goude, opgericht in 2001. De werkgroep houdt zich bezig met het behoud en het herstel van het historische water binnen en buiten de binnenstad. Het motto van het gilde is dan ook:

Als het water weer gaat stromen krijgt Gouda zijn ziel terug

Het Blauwe BoekjeIn januari 2017 is een nieuwe uitgave verschenen van “Het Blauwe Boekje”.
In dit boekje neemt het Gouds Watergilde u mee in de geschiedenis van Gouda en leest u onze doelstellingen en concrete voorstellen om Gouda als bruisende waterstad te her­stellen.
Klik op het boekje en lees of download de digitale PDF versie van dit boekje.

De werkgroep is in november 2001 opgericht.

De visie en activiteiten van het Gouds Watergilde zijn vastgelegd in een eigen werkplan. De doelen van het gilde zijn:

  • het bevorderen en verspreiden van de kennis van de geschiedenis van het water in en om Gouda;
  • het behoud en herstel van het in Gouda en omstreken aanwezige historische water;
  • het stimuleren van het in oorspronkelijke staat brengen en houden van het historische water en de daarbij behorende elementen als sluizen, stuwen en bruggen;
  • het bevorderen van het dagelijkse gebruik van het historische water;
  • het zichtbaar maken van de bijdrage die het water levert aan de economie van Gouda;
  • het stimuleren van het samenspel tussen het historische water en de natuur;
  • het creëren van draagvlak in de Goudse samenleving voor deze projecten.

Het gilde participeert actief en kritisch in de gemeentelijke activiteiten inzake het water in en rondom Gouda. Indien dit wenselijk is levert de Werkgroep bij de betrokken instanties commentaar op hun plannen. Zo nodig wordt aan het bestuur van Die Goude voorgesteld om daartegen formeel bezwaar te maken.

Het Gouds Watergilde heeft inmiddels veel initiatieven ontplooid met betrekking tot het Goudse water. Het verzorgt hierover publicaties, lezingen, conferenties, tentoonstellingen en excursies. Bij de restauratie van de Stolwijkerschutsluis, het Reeuwijksche Verlaat en de Onderdoorgang onder de Dubbele Buurt is het Watergilde nauw betrokken geweest.

Het gilde is mede bekend om zijn tweejaarlijkse Waterconferenties. De eerste Waterconferentie werd in 2004 georganiseerd. Deze conferentie ontwikkelde zich steeds verder en trekt bezoekers van binnen en buiten Gouda. De laatste jaren kan en mag het in de Sint-Janskerk worden georganiseerd. De belangstelling ligt al jaren boven de 200 deelnemers.  De verslagen van alle conferenties kunt u op deze website terugvinden.

Het Gouds Watergilde houdt zich vooral bezig met het terugbrengen van de doorvaart door de stad en, in combinatie daarmee, het activeren van het zuidelijke deel van de binnenstad. Daartoe dient de Havensluis weer geopend te worden en moet het Veerstalgebied worden gereconstrueerd. Het gilde heeft over deze reactivering verschillende publicaties het licht laten zien, zoals het Stappenplan, uitgegeven tijdens de Waterconferentie van 2011, en de Structuurschets Veerstalgebied, uitgegeven tijdens de Waterconferentie van 2013.

Een initiatief van het Gouds Watergilde is ook de website Gouds Virtueel Sluizenmuseum.

Het doel van deze website is om bezoekers kennis te laten maken met het unieke ensemble van sluizen en overige waterwerken in Gouda, de ‘natste stad van Nederland’. Daarnaast is het ook voor de bewoners en bedrijven van Gouda goed om te weten wat de kroonjuwelen van deze stad zijn, juwelen gezet in een groot systeem van grachten, waterlopen, watermolens, onderdoorgangen en volmolens die dit ensemble tot zo’n bijzondere Hollandse Waterstad maken.

In dit verband is het ook interessant om een bezoek te brengen aan de website Goudawaterstad.eu

U kunt in contact treden met Het Gouds Watergilde door een email te sturen naar: watergilde@diegoude.nl

Recente berichten

Tidinge nr 1 2024 jaargang 42

Cover Tidinge nr 1 2024 jaargang 42Lodovico Guicciardini, Jan Ariensz Duyff, Joodse onderwijs en Gert Jan Jansen

In de eerste Tidinge van 2024 gaat Koen Goudriaan in op het vroegste officiële zelfportret van Gouda geschreven door de Italiaan Lodovico Guicciardini in 1567. In zijn artikel ‘Een Gouds zelfbeeld uit 1612’ laat hij onder andere zien dat de tekst van deze Italiaan een bron is geweest voor latere stadsgeschiedschrijvers als Walvis en De Lange van Wijngaerden.
‘Jan Ariensz Duyff schilderde ‘De martelaren van Gouda’, een bijdrage van Paul H.A.M. Abels. De martelaren van Gorinchem zijn bekend, maar had Gouda ook martelaren, zult u zich afvragen. Abels denkt dat de eerdere veronderstelling dat het schilderij de martelaren van Gorcum voorstelde, een vergissing is. Abels baseerde zich allereerst op een foto in de krant, tekstredacteur Kenny Louwen hielp hem met zijn bewijs door de vondst van het schilderij op internet.
Over het joodse onderwijs in Gouda is weinig bekend. Kees Bosma vult deze lacune op door op zoek te gaan naar de onderwijzers die op deze scholen in de negentiende eeuw in Gouda les gaven.
We starten dit jaar met een nieuwe rubriek ‘Ooggetuigen van de Goudse geschiedenis’. Paul Abels interviewt Gert Jan Jansen.

  1. De Nieuwsbrief van februari (nr 136) Reacties uitgeschakeld voor De Nieuwsbrief van februari (nr 136)
  2. Activiteitenverslag 2022 Reacties uitgeschakeld voor Activiteitenverslag 2022
  3. Stadhuisdienst Reacties uitgeschakeld voor Stadhuisdienst